2015-12-04 12:02:03• hírek • MTI

Nő a radikális iszlamisták száma Németországban

Tovább emelkedett Németországban a radikális iszlamizmus legerősebb helyi irányzata, a szalafizmus híveinek száma.

A demokratikus berendezkedést elutasító, az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafizmus táborába 7900 ember tartozik, ami új csúcsot jelent - mondta egy csütörtöki lapinterjúban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke.

Hans-Georg Maaßen a Der Tagesspiegel című lapban megjelent interjúban rámutatott, hogy az irányzat híveinek száma gyorsan növekszik, az erőszaktól elzárkózó, úgynevezett politikai szárnyat és a kisebbséget alkotó "dzsihadista" frakciót együttvéve tavaly év végéig 7000-re ugrott a 2012-ben regisztrált 4500-ról, és az idén csaknem ezer fővel emelkedett.

A belső elhárításért felelős BfV szerint többnyire a szalafisták közül kerülnek ki az úgynevezett terrorturisták, azok a németországi lakosok - többnyire német, vagy a német mellett más állampolgársággal is rendelkező, jellemzően bevándorló családból származó fiatalok - akik a Közel-Keletre utaztak, hogy harcoljanak az Iszlám Állam (IÁ) oldalán, vagy csatlakozzanak más iszlamista terrorszervezetekhez.

A "terrorturisták" hulláma az utóbbi hónapokban némileg alábbhagyott - mondta Hans-Georg Maaßen. A BfV 760 ilyen emberről tud, közülük nagyjából 250-en már visszatértek Németországba.

A belső elhárítás nem csak a Németországból a Közel-Kelet felé irányuló "terrorturizmussal" foglalkozik behatóan, hanem azt is erősen figyeli, hogy érkeznek-e terroristák a menedékkérők között az országba - emelte ki a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, rámutatva, hogy az utóbbi hónapokban többször nyilvánosan felhívták a figyelmet ennek veszélyére.

Ugyanakkor "differenciált megközelítésmódra" van szükség, és nem lenne helyes "általánosító módon terrorfenyegetettségként" megélni a menedékkérők beáramlását - hangsúlyozta Hans-Georg Maaßen.

Csütörtökön a szalafizmus központjaként számon tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartományban nagyszabású razziát hajtottak végre terrorelhárító rendőri egységek bevetésével. Düsseldorfban és Schwelmben összesen három helyszínen tartottak házkutatást és őrizetbe vettek négy feltételezett iszlamistát, akik az eljárást vezető berlini ügyészség szerint hamisított francia útleveleket akartak beszerezni a fővárosban.

Később mind a négy férfit elengedték, de az eljárást folytatják ellenük. Az ügy nem áll összefüggésben a novemberi párizsi terrortámadásokkal - közölte a berlini ügyészség.

Németországban nagyjából 4 millió muzulmán vallású ember él, ez a lakosság 5 százaléka. A vallási közösség létszáma a menekülthullám révén jelentősen emelkedhet. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke, Aiman Mazyek a napokban egy interjúban azt mondta, hogy az idén érkező menedékkérők révén a muzulmánok száma 25 százalékkal növekedhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: