2016-01-14 12:01:34• hírek • MTI, Hirado.hu

Tűzpárbaj és túszejtés a robbantások után Jakartában

Legalább tíz robbantás történt hat különböző helyszínen az indonéz fővárosban romániai idő szerint ma hajnalban. Az incidensekben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - halt meg.

10-14 fegyveres robbanthatott, vélhetően az Iszlám Állam tagjai. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió 17 halálos áldozatról számolt be, közülük heten civilek, öten rendőrök, öten merénylők voltak.

Az ABC jakartai munkatársa a helyszínről azt jelentette, a detonációk egy Starbucks kávézóba bedobott bombával kezdődtek. Itt három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A Starbucks melletti másik kávézót is felrobbantották a támadók, nem sokkal azután, hogy a terrorelhárítás kommandósai behatoltak az épületbe. Helyi hírforrások szerint hat terrorista rejtőzött el, de az al-Dzsazíra későbbi jelentései csak öt likvidált merénylőről szólnak.

Az AP és a Reuters információi szerint a támadók helyi idő szerint délelőtt mozgó motorkerékpárokról kézigránátokat dobtak a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrségi ellenőrzőpontra is, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel, utána pedig elsáncolták magukat a bevásárlóközpont mozitermében. Később történt még legalább egy robbanás, és lövések is hallatszottak. Mint kiderült, a rendőrök a moziban végeztek több támadóval - akik közül legalább kettő öngyilkos merényletre készült -, majd letartóztattak további négy embert, akinek feltehetőleg köze volt a támadáshoz. (A bevásárlóközpont melletti terület az elnöki palotához és az ENSZ-hivatalokhoz is közel helyezkedik el. Az ENSZ helyi képviselője azt írta a Twitteren: nagy erejű robbanást és fegyverropogást hallottak. A jegybank épülete, luxusszállodák és a francia nagykövetség is a környéken találhatóak.)

Számítottak egy terrortámadásra

Az indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette a támadást, amely az AP hírügynökség szerint nem érte teljesen váratlanul az indonéz hatóságokat, a rendőrség ugyanis decemberben felhívta a figyelmet a veszélyre. Ennek hatására a hatóságok egy 150 ezer fős biztonsági erővel kezdték el védeni szerte az országban a templomokat, a repülőtereket és más, nagy forgalmú helyeket, valamint megelőző intézkedésként számos letartóztatást hajtottak végre. Joko Widodo elnök nyugalomra szólított fel az állami televízióban, és azt állította, hogy a hatóságok már ellenőrzésük alá vonták a merénylet helyszíneit. „Nem szabad félnie és veszítenie a nemzetnek a terrorizmussal szemben" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: