2019-03-13 13:56:56• hírek • Bede Emőke

Tűzön-vízen át a hátrányos helyzetű családokért. A Segíts te is Egyesületnél jártunk

Az egyesület vezetői és önkéntesei egy korábbi táborozás alkalmával.
Az egyesület vezetői és önkéntesei egy korábbi táborozás alkalmával.

A Segíts te is Egyesület lassan nyolc éve segít önzetlenül a nehéz sorsú családokon. Hat évig mozgalomként volt jelen városunk életében, 2017 áprilisában azonban sikerült hivatalos útra terelni mindezt, azaz a Pop Leila és példaértékű családja által elindított tevékenység végre egyesületként folytathatta a munkát. Azt a munkát, melynek köszönhetően több tucat hátrányos helyzetű család részesülhet rendszeres támogatásban. Hogy miként tudják mindezt napról napra megoldani, honnan merítik mindehhez az energiát? Mutatjuk.

Az egyesület történetében a legutóbbi nagy mérföldkő decemberben érkezett el, amikor is megkereste őket egy család, hogy felajánljanak számukra egy kedvezményesnek nevezhető bérleti díjért cserébe egy lassan 10 éve lakatlanul álló szatmári házat. A Segíts te is-nek ugyanis ez idáig komoly gondot jelentett, hogy a beérkező, de még ki nem osztott adományokat egy biztonságos helyen tarthassák.


Az egyesület alig három hónapja vette birtokba az alapos felújításra szoruló ingatlant, ám már így is szép számban gyülekeznek a ruhás zsákok, a gyermekjátékok, az egyik dobozban cipőcskék várják leendő gazdáikat, és egy másik sarokban pedig néhány dobozni tartós élelmiszer is helyet kapott. Mint az egyesület mozgatórúgója, Leila kérdésünkre elárulta, az adományok nem fognak sokáig itt porosodni, ugyanis jelenleg nem kevesebb mint 42 családot támogatnak valamilyen formában, közülük 26-tal szinte napi kapcsolatban állnak.


Mint megtudtuk, egyáltalán nem naplopó, a munkát élből elutasító felnőttekről vagy iskolakerülő nebulókról van szó, hanem olyan sokgyerekes családokról, melyek bár minden tőlük telhetőt megtesznek, alig tudnak egyik napról a másikra megélni. Többségük nem is nagyon kér segítséget senkitől, szégyellvén nehéz anyagi helyzetüket, mellyel folyamatos harcban állnak. A mindennapi munkával legtöbbször még annyi pénzt sem tudnak előteremteni, hogy a gyerekeknek uzsonnát csomagoljanak az iskolába, vagy vegyenek egy új cipőt, ha a régi talpán már hatalmas lyuk tátong.




Történetük azonban valamilyen úton mégis elér Leiláékhoz, kik mindent megtesznek azért, hogy a hatalmas teher egy részét levegyék a szülők válláról. S hogy miként támogatja ezeket a családokat az egyesület? A beérkezett tárgyi vagy anyagi jellegű adományok által segítenek nekik egyik napról a másikra túlélni, a cél azonban az, hogy segítsenek nekik talpra állni. „Nyújtsd nekik a kezed, segítsd fel őket, majd engedd, hogy egyedül induljanak el az úton”-foglalja össze a Segíts te is vezérelvét Leila, aki férjével együtt immár civil foglalkozását is feladta, hogy teljes erejével a hátrányos helyzetű családok támogatásán munkálkodhasson. Mondhatnánk úgy is tehát, hogy a Segíts te is ahelyett, hogy halat adna a rászorulók kezébe, inkább megtanítja őket halászni, hiszen a későbbiekben csak így tudnak majd egyedül is boldogulni.


Vannak, akiknek sikerült kilábalni a nehéz helyzetből. Találtak megfelelő munkahelyet, életük elindult a helyes irányba, ám sajnos van példa az ellenkezőjére is. Egy családtól azért kellett megválnia az egyesületnek, mert a családfő a tizenegyedik (!) munkahelyet is visszautasította, egy fiatal fiút pedig azt követően kellett elengedni, hogy rossz társaságba keveredett és visszafordíthatatlanul a kábítószerek fogságába esett.


Sajnos az ilyen tapasztalatok vissza tudják vetni egy időre az ember lelkesedését, ám nincs megállás, hiszen több mint negyven család számára a Segíts te is jelenti a nehéz helyzetből való kilépés lehetőségét. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis miért éri Popéknak ennyi energiát és erőt ölni ebbe a nehéz feladatba. Fizetést ugyanis nem kapnak senkitől, saját számlájukon nem áll halmokban a pénz, a beérkező adományokkal az utolsó játékautóig el tudnak számolni, a felajánlott pénzösszegekről pedig bármikor pontosan vezetett könyvelést tudnak mutatni.



Miért éri hát meg nekik mindez? Leila szerint számukra az az igazi elégtétel, amikor a gyerekek fülig érő mosollyal és hatalmas öleléssel fogadják őket, egy mások által már megunt játéknak is úgy örülnek, mintha a legújabbat kapták volna meg, a szülők pedig egy kiló lisztért vagy néhány szem krumpliért is hálát rebegnek az ismeretlen jótevőknek. Hát ezért. Hogy láthatják ezeket a sanyarú sorsú embereket néha boldognak, igazán boldognak lenni.


Az egyesületnek a anyagi felajánlásokon kívül jelenleg legnagyobb szüksége a tartós élelmiszerekre van, szívesen fogadnak egy-két csomag száraztésztát, lisztet, cukrot, olajat vagy bármilyen jellegű konzervet. Szóval minden olyasmit, amivel egy hátrányos helyzetű család mindennapjait könnyebbé lehet tenni. Ha te is szeretnéd támogatni az egyesület tevékenységét, vagy csak egyszerűen szeretnél tájékozódni ennek mindennapjairól, mindenképp keresd fel a Segíts te is – Ajuta si tu Facebook-csoportját, melyet ide kattintva érhetsz el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: