2019-09-13 12:46:35• hírek • Bede Emőke

Tűzoltósági seregszemlével és látványos bemutatókkal ünnepeltek Szatmárnémetiben - Képgaléria

Románia több nagyvárosában is a lánglovagokat ünnepelték szeptember 13-án, arra emlékezve, hogy 1848. szeptember 13-án 166 tűzoltó vesztette életét a törökök ellen folytatott szabadságharcban. Nem volt ez másként Szatmárnémetiben sem, ahol tűzoltókocsis felvonulással és látványos bemutatókkal készültek a nagy napra.

Az ünnepség első felében a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Nicolae Dima ezredes kifejtette, ez a nap a tiszteletről és a megbecsülésről szól, ám nem csak azon lánglovagok felé, akik 171 évvel ezelőtt csata közben vesztették életüket, hanem azok felé is, akik nap mint nap bátran, határozottan, fegyelmezetten, ám mégis mérhetetlen szerénységgel öltik fel ismét a védőruhát, hogy vészhelyzetekben a lakosság segítségére siethessenek.


Az ezredestől Darius Filip prefektus vette át a szót, aki Viorica Dancila miniszterelnök üzenetét tolmácsolta a tűzoltóknak. „A világ általában, de a Románia is, számos vészhelyzettel néz szembe, és önök, életmentőkként, mindig ott vannak az események középpontjában. 171 éves intézményi létezésük során bátor cselekedeteikkel sok könnyet letöröltek, és sok ember lelkét töltötték el hálával. Önök elkötelezték magukat egy stabil jelen és egy biztonságosabb jövő mellett, és ez egy olyan elkötelezettség, amely nekünk, a többieknek, menedéket nyújt előre nem látható helyzetekben. Önök stabil és erős pajzsot képeznek a civil társadalom számára, és mindannyiunk hozzájárulására van szükségünk ahhoz, hogy önök mindig biztonságban és sértetlenül visszatérhessenek szeretteik körébe” – üzente az ország lánglovagjainak Dancila.


Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke beszédében köszönetét fejezte ki azért a naponta bizonyított bátorságért, mellyel a megye lakosságának biztonságát szavatolják a kritikus helyzetekben, illetve azért a kiváló együttműködésért, mely a két intézmény között évek óta tapasztalható. A tanácselnök gondolatait vitte tovább Kereskényi Gábor polgármester is, ki az egység méltatása után a szatmárnémetiek köszönetét is tolmácsolta a tűzoltók felé. Az ünnepi beszédeket követően előléptetések, emlékplakettek kiosztására került sor, és átadták azokat a trófeákat is, melyeket a belügyminisztériumi szervek az intézményközi sportversenyek során nyertek. A délutánt a katasztrófavédelmi seregszemle, illetve látványos gyakorlatok zárták, melyek cseppet sem meglepő módon rengeteg kisgyereket vonzottak az Árpád (V. Lucaciu) utcai térre.
 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: