2011-03-15 09:34:53• hírek • Szatmár.ro

Tűzmegelőzési intézkedések tavasszal

A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének az elmúlt évről készített statisztikája kimutatja, hogy a tűzesetek leggyakoribb oka a nyílt láng használata, a felelőtlen dohányzás és a száraz növényzet égetése volt. A felügyelőség a szabályok betartásának fontosságáról, illetve a tűzbalesetek megelőzéséről tájékoztat.

A tűzmegelőző intézkedés lényege nem más, mint a tüzek keletkezésének megelőzésére, továbbterjedésének megakadályozására, illetőleg a tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítására vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok és az azok érvényesítésére irányuló tevékenység. A Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége által készített statisztika kimutatja, hogy megyénkben a tűzesetek leggyakoribb oka a nyílt láng használata, a felelőtlen dohányzás és a száraz növényzet óvatlan égetése volt.

Az aljnövényzet égetésekor a lakosság nagy része nem vette figyelembe a távolságot az égetett terület és a lakóházak, erdők, takarmányraktárak, villamosenergia-hálózatok, telefonhálózatok, illetve gázvezetékek között. A különböző hálózatok és vezetékek meghibásodása nem csak anyagi károkat, hanem áramkimaradást és a gázellátás-megszakadást is okozott.

A nyílt láng megfelelő használatáról a belügyminisztérium és a vidékfejlesztési minisztérium által kibocsájtott általános szabályok, illetve a tűz- és közösségi rendelettervezet ír, amelyeket minden olyan személy köteles betartani, aki a nád, tarló, hulladék, növényzet és más gyúlékony anyag égetésével foglalkozik.

A fent említett normatív szabályzat szerint az alábbiakat kell figyelembe venni:

- az égő törmeléket, szemetet, hulladékot és egyéb gyúlékony anyagot elkülönített helyeken kell elégetni, megakadályozva a tűz terjedését, és biztosítva az égetés folyamatos nyomon követését;
-az égetésre csak a szükséges intézkedések, a körültekintés után kerülhet sor, a láng folyamatos ellenőrzése mellett;
-a hulladék, szemét megsemmisítésekor figyelembe kell venni a 265/2006-os törvényhatározatot, melyet a Környezetvédelmi Ügynökség írt elő;
-a hulladék, szemét, növényzet és egyéb gyúlékony anyagok égetésére csak olyan személy alkalmas, aki rendelkezik olyan engedéllyel, amely feljogosítja a tűzzel való munkára;
-védett területeken tilos tüzet gyújtani.

Azok, akik nem tartják be az előírt szabályokat 1.000 és 2.500 lej, illetve 3.000 és 6.000 lej közötti pénzbírságra számíthatnak.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: