2010-05-26 17:07:22• hírek • Szatmar.ro

Tűzijáték-maffia Szatmárnémetiben

A román sajtóban nagy visszhangot kapott az idén elmaradó tűzijáték ügye. A polgármester fontosnak tartotta ismertetni a város lakosságát a szponzorálásként felajánlott ingyenes tűzijáték visszautasításának ügyében.

Mint mondta, ebben a döntésben több tényezőnek is szerepe volt. A gazdasági helyzet miatt nem érezte úgy a vezetés, hogy illő lenne a nehéz körülmények mellett tűzijátékkal ünnepelni, még ha az ingyenes is lett volna. A másik ok pedig a felajánlás hátterében keresendő, amely több évre nyúlik vissza.

A hosszú ideig az országban egyedüli tűzijátékot szolgáltató cég a konkurencia megjelenését követően felajánlotta a városvezetésnek, hogy ingyen és bérmentve szolgáltatja a tűzijátékot. Ezt a városatyák el is fogadták, azonban a későbbiekben a cég már zsaroláshoz is folyamodott, annak érdekében, hogy ők szolgáltathassák az ünnepi pirotechnikát.

Körülbelül öt évvel ezelőtt az érintett cég részéről egy bizonyos Valentin Oprea kereste meg a polgármestert és tudatta vele, hogy olyan hangfelvétellel rendelkeznek amelyen a polgármesteri hivatal alkalmazottai az akkori tűzijáték megszervezéséről, licitálásáról beszéltek.


A polgármester felháborítónak tartja a cég módszereit
A polgármester felháborítónak tartja a cég módszereit


A hangfelvétel létezését megerősítendően egy másolatot is magával vitt az illető, aki a város polgármesterének felmutatta ezt. Ilyés elmondta, Oprea zsarolni próbálta a városvezetést annak érdekében, hogy az ő cége kapja meg a tűzijáték szolgáltatásának üzletét, azonban a lehallgatással készült hangfelvételen semmilyen illegális ügyről nem beszélnek, így nem is volt mivel zsarolnia az érintetteket.

A polgármester felháborítónak találta az effajta üzletszerzési próbálkozásokat és úgy döntöttek a város vezetésével közösen, hogy nem kérnek a maffia módszereihez nyúló cégek felajánlásaiból. Idén ez a cég ismét megkereste a polgármestert és miután negatív választ kapott közölte Ilyéssel, hogy a nemleges válasz ellenére is megfogja szerezni a tűzijáték szolgáltatásának jogát, méghozzá a sajtó segítségével. A polgármester sajtótájékoztatóján közölte, igen fontosnak tarja, hogy a hasonló üzletemberek ne juthassanak munkához Szatmárnémetiben és a továbbiakban is ezt fogják szem előtt tartani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: