2019-03-25 06:59:12• hírek • Szatmar.ro

Tűzesetek Szatmár megyében: szép számban égnek az ingatlanok és a bozót is. Kinek a hibájából?

Krasznaterebesen történt a legutóbbi tűzeset, de ne feledkezzünk meg a tucatnyi bozóttűzről, a résztelki leégett házról és az egyéb ingatlanokról sem!

Krasznaterebesen vasárnap kapott lángra egy csűr. Előzetes információink alapján a hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltóság, valamint a lakosság közös bevetésével sikerült meggátolni a katasztrófát. A lángok így nem terjedtek tovább a környező épületekre.

 

A vasárnap délutáni eset idejében a tulajdonos otthont tartózkodott, időben vette észre a füstöt. Riasztotta a katasztrófavédelmet, illetve a falubeli önkéntesek és a lakosság is a segítségére sietett. Három csapat oltotta az építményt, sikerrel jártak.

 

A hétvége nem volt könnyű a Szatmár megyei Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség számára.

 

Szombaton 25 hektár földterület kapott lángra Halmi városa mellett. Az oltásban több tűzoltó egység is segédkezett. A helyzetet rontotta a szél, mely az erdő felé terelte a lángokat. Szerencsére sikerült megfékezni egy kisebb környezeti katasztrófát.

 

A halmi eseménnyel szinte párhuzamosan, még 4 helyen oltották a bozótot a lánglovagok. Rózsapallaghegyen, Ráksán, Kisszokondon és Szatmárzsadányban keletkezett tűz a szárazságnak köszönhetően.


 

Március közepén adtuk hírül a katasztrófavédelmisek felhívását a tarlóégetéssel kapcsolatban – március elején csaknem húsz helyen égett a mező, néhol bizony emberi mulasztás miatt.

 

A Szatmár megyei Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség Facebook-oldalán osztotta meg a meglepő statisztikát, miszerint 17 bozóttűzhöz riasztották őket március első két hetében. Az adatok mellett az esetekkel kapcsolatos elmarasztaló észrevételeiket is közölték. Felháborodásuk jogos. Sok esetben, az erre vonatkozó előírásokat, szabályokat nem ismerő gazdák állnak neki égetni. Hibájukból a környező vegetáció és a lakott területek épületei is veszélybe kerülhetnek. A rizikó mellett a környezetszennyezéssel sem, illetve a termőföldben okozott kárral sem számolnak.

 

A katasztrófavédelem a lakosság segítségét kéri abban, hogy „égetős” terveik előtt az erre vonatkozó jogszabályokról és előírásokról kérdezzék meg a helyi polgármesteri hivatalt. Az effajta „égetés” bejelentés-köteles. Az önkormányzatok ingyen és bérmentve nyújtanak felvilágosítást az ügyben.

 

 

Még egy márciusi eset. Március 2-án, szombat délután, nem sokkal 14 óra előtt azt közölte a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője, hogy tűz ütött ki egy szatmári autójavító műhelyben, mely a Porumbeilor utcán található.

 

A helyszínre két habbal és vízzel oltó autó, valamint 11 lánglovag sietett ki. A szerviz épületében gumiabroncsok és egyéb - főként műanyagból készült - alkatrészek kaptak lángra, illetve megsérült két autó is, melyek odabent javításra vártak. A kocsikban keletkezett kár kb. 10 százalékos: megégtek az abroncsaik, illetve betörtek az ablakok. Az ISU közlése szerint a tűz csak anyagi károkkal járt, személyi sérülés nem történt.

 

 

 

Február 1-jén történt 2019 eddigi legszomorúbb szerencsétlensége. Leégett a háza egy résztelki, 7 gyermekes családnak.

 

Az esetben nem történt személyi sérülés, de a nehéz sorsú családnak mindene odalett. A tűz martalékává vált egy élet munkája. A kis rózsaszín házacskának csak a falai maradtak állva, elszenesedve.

 

A szülők és a gyermekek mindenüket hátrahagyva menekültek ki az épületből, mikor látták a lángokat. Szerencséjük volt, hogy megébredtek a veszélyre, mely hajnalban leselkedett rájuk. A fiatalok közül, akinek volt telefonja, bent hagyta. Nem volt idő gondolkozni, szedelőzködni.

 

Kiérkezvén, a tűzoltóság már nem tehetett semmit. Az oltás sikertelen volt.

 

 

Résztelek lakossága, az önkormányzat és az ortodox gyülekezet vezetője rögtön a rászorulók segítségére sietett, nem maradtak fedél nélkül egy éjszakára sem. Ezt követően pedig egy szatmárnémeti hölgy, Papici Marcela és Libotean Florin, résztelki ortodox pap kerekedtek fel, és velük együtt egy nemzet is megmozdult. Pár hét alatt elegendő pénz gyűlt össze, hogy saját otthont vásárolhasson a család. A Szatmár Megyei Ortodox Egyház és a Szatmár megyei Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség gyűjtésének, illetve a Gasca Zurli két jótékonysági koncertjének köszönhetően jutott a felújításra és a berendezésre is.

 

Ez a rémálom boldogan ért véget.

 

 

Ezek a tűzesetek apró cseppek a tengerben. Összefoglalónkban csak pár kiragadott példával éltünk, hogy szolgáljanak elrettentő példaként azoknak, kik felelőtlenül járnak el a tűzveszélyes esetekben.

 

Ha tarlót égetnének, menjenek el előtte a helyi önkormányzathoz és érdeklődjenek a kötelességeik felől! Amennyiben saját vállalkozásuk van, bízzanak meg egy szakértőt és rendszeresen végeztessék el az elektromos hálózat felülvizsgálatát! Nem utolsó esetben pedig, a régi, elavult elektromos vezetékek óriási rizikót jelentenek az otthonukban – ha egy mód van rá, vizsgáltassák át mihamarabb!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: