2020-01-29 14:01:08• hírek • Bede Emőke

Tűz ütött ki az erdődi bútorgyárban – újabb gyakorlaton a lánglovagok

Szerdán, 11 órakor a munkagépek nem szabályszerű használata miatt tűz ütött ki egy erdődi fafeldolgozó üzem lakkozó- és festőrészlegén – e forgatókönyv mentén indult el az a tűzoltósági gyakorlat, melyen a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség 14 lánglovagja vett részt nemrégiben.

A történet szerint a tűz kialakulásának pillanatában 30 alkalmazott tartózkodott a részlegen. Mire a tűzoltóság kiérkezett, 29 személynek sikerült épségben elhagynia az épületet, egy nő azonban bennrekedt és füstmérgezést kapott. A 14 lánglovag 2 habbal és vízzel oltó autóval sietett ki a helyszínre, ahol azonnal nekiláttak az oltási műveletnek és a bennlévő személy kimenekítésének – zárult a gyakorló céllal szervezett bevetés. Ezt követően a csapat rendszerint összeül, alaposan kielemzik a történteket, majd levonják mindazokat a következtetéseket, melyek egy valós helyzetben akár életeket is menthetnek.



A katasztrófavédelemtől egyébként nem idegenek az ilyen jellegű gyakorlatok, melyeknek legfőbb célja, hogy a bevetéseken szolgálatot teljesítő személyzetet a lehető legnagyobb mértékben felkészítsék az éles helyzetekre. Mint az ISU 2019-es évértékelő jelentéséből kiderül, tavaly nem kevesebb mint 48 szimulációt végeztek, mely az előző évhez jelentős előrelépést jelent, hiszen 2018-ban a szimulációk száma még csak 35 volt. Az alapos felkészülésre és a nagy fokú hatékonyságra pedig igencsak nagy szükség van megyénkben, ugyanis a bevetések száma évről évre nő, de a tűzoltóké nem. Jelenleg is több mint 12 százalékos létszámhiánnyal küzdenek.


Az ISU tájékoztatása szerint 2019-ben összesen 9408 bevetésen vettek részt, azaz naponta átlagosan 26-szor vonultak ki egy-egy helyszínre. Természetesen ezek a hatalmas számok nem csak a tűzeseteket jelentik, mi több, ezek közül „csupán” 453 incidens – köztük 158 tarlótűz – során kellett a szó szoros értelmében oltani. A helyszíni kiszállások nagy részét ugyanis a SMURD-rohammentők végezték, akik nem kevesebb mint 5 505 alkalommal siettek ki betegekhez, sérültekhez. Polgárvédelmi bevetésekre 120-szor került sor, illetve emellett külön kategóriát képeznek az „egyéb sürgősségi esetek”, melyekből egészen pontosan 63 történt az elemzett periódusban.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: