2011-03-15 11:38:26• hírek • MTI/dpa/AP/AFP

Tűz a japán atomerőműben

Tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás - jelentette be kedden tv-beszédben Kan Naoto japán kormányfő.

Hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor. "Jelentős a kockázata" annak, hogy további radioaktív részecskék szabadulnak ki a reaktorokból - mondta a miniszterelnök. Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik. Az erőműtől távolabb alacsonyabb a radioaktivitás - fűzte hozzá. Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A felhívás lényegében a Fukusima-1 atomerőműtől 20 kilométernél távolabb lakókra vonatkozik, mert azt a 200 ezer embert, aki az erőmű 20 kilométeres körzetében lakik, már szombaton fölszólították, hogy hagyja el lakóhelyét. Tíz kilométeres körben evakuálták a Fukusima-2 erőmű környékét is.

Előzőleg, helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után robbanás következett be a Fukusima-1 kettes számú reaktorblokkjában. A detonáció következtében sugárzó anyag került a szabadba, amelyet hírek szerint déli irányba, a főváros, Tokió felé sodor a szél. A 8,5 milliós metropolis - amelynek tágabb körzetében több mint 35 millióan laknak - 250 kilométernyire délre van a Fukusima atomerőmű-komplexumtól.

A tokiói francia nagykövetség közlése szerint, "csekély" radioaktív tartalmú felhő tart a japán főváros felé. Aggodalomra semmi ok - közölte a képviselet, amely ugyanakkor fölszólította a Tokióban tartózkodó franciákat, hogy maradjanak otthon. A szennyezés közép-európai idő szerint a reggeli órákban érheti el a metropolist, ha addig nem változik meg a szélirány - derült ki a nagykövetség közleményéből.


Tűz ütött ki az atomerőműben
Tűz ütött ki az atomerőműben


Közben új hivatalos adatokat közöltek az atomerőmű zavarait is előidéző pénteki természeti csapás, a szigetország északkeleti partvidékét sújtó földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatairól. E szerint 2414-en vesztették életüket, és 3118 embert tartanak nyilván eltűntként. Becslések szerint tízezernél is több emberéletet követelhetett a természeti katasztrófa. A fukusimai atomerőműnél bekövetkezett drámai fejlemények miatt az előző napi jelentős veszteségek után kedden újabb hat százalékot zuhant, és a lélektani 9 ezer pontos határ alá süllyedt a tokiói értéktőzsde Nikkei-indexe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: