2009-07-18 19:34:04• hírek • MTI

Tusványosi párbeszéd

Üdvözlendő Románia álláspontja a moldovaiak számára megadandó állampolgárság kérdésében, de ez remélhetőleg nem jár a moldovaiak tömeges betelepítésével Székelyföldre - fejtette ki szombaton Tusnádfürdőn Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, parlamenti képviselő a tusványosi tábor zárónapján elhangzott felszólalásában (együtt ülve a színpadon Orbán Viktor Fidesz-elnökkel és Traian Basescu román államfővel) örömét fejezte ki, hogy e tábor húsz éves történetében először hivatalban lévő államfőt köszönthet.
Emlékeztette hallgatóságát, hogy Basescu elnök egyike volt azoknak a kevés számú román politikusoknak, akik felismerték, hogy a román nyelv tanulása sajátos oktatási módszert igényel a romániai magyar gyermekek számára. Emlékeztetett arra, hogy korábban Romániában semmibe vették a nyelvi jogokat.

A romániai rendszerváltás óta eltelt húsz év történéseit számba véve Tőkés elmondta: tagadhatatlanul vannak eredmények, de az ország messze elmarad az Európai Uniótól. Úgy vélte, hogy a román politikai életben még nem zajlott le a rendszerváltás. Az EP-képviselő ugyanakkor elismeréssel szólt arról, hogy Basescunak köszönhetően Románia elítélte a kommunizmus bűneit.

 

Bár üdvözölte Románia álláspontját a moldovaiak kettős állampolgárságával kapcsolatosan, azt a reményét is kifejezte, hogy ez nem jár majd a moldovaiak tömeges betelepítésével Székelyföldre. Szerinte fel kellene hagyni azzal, hogy a magyar többségű területekre a szükségesnél több fegyveres erőt vezényelnek. Kifogásolta az ortodox egyház terjeszkedését Székelyföldön, szerinte a görög-katolikusoknak is vissza kell adni templomaikat. Elpanaszolta a moldvai csángók "elnemzetlenítését", azt, hogy számukra éppen csak megtűrik a magyar nyelv oktatását. Hiányolta továbbá a magyar egyetemet. Kérte az államfőt, hasson oda, hogy a román állam is finanszírozza a magyar állami támogatással létrehozott és fenntartott erdélyi magyar magánegyetemi hálózatot.
Az előadások elhangzása utáni kérdésekre válaszolva Traian Basescu kifejtette, hogy Romániában szavatolták már a nyelvi jogokat, bár bürokratikus akadályok még léteznek ezek érvényesítésében. "Szeretném, ha a magyarországi románok is hasonló nyelvi jogokkal rendelkeznének" - jegyezte meg az államfő.
Orbán Viktor ugyancsak kérdésekre válaszolva kifejtette: vannak olyan országok, ahol a román és a magyar kisebbségek érdekei egyaránt sérelmeket szenvedtek, ezek ellen szerinte Románia és Magyarország közösen léphet fel.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: