2016-10-25 17:21:29• hírek • Szatmar.ro

Turos Lóránd: Tudást, ne magolást!

A tananyag csökkentése, a diákok otthoni tehermentesítése, többek között ezeket a célokat fogalmazta meg az oktatással kapcsolatban, Turos Lóránd, a Szatmár Megyei RMDSZ szenátorjelöltje választási programjában.

„Folyamatos kapcsolatban vagyunk a megyében dolgozó pedagógusokkal, a hosszú évek tapasztalataiból születtek meg ezek a célok. Egyértelmű, hogy fejleszteni kell a romániai tanügyi rendszert, viszont nem mindegy, hogyan. Azt szeretnénk, hogy a gyerekeink az iskola elvégzése után is felhasználható tudással és ne bemagolt szövegekkel legyenek gazdagabbak "- fogalmaz a szenátorjelölt.

Európa-szerte a diákok otthoni tehermentesítésére törekszenek a szakemberek. S bár az elmúlt években Romániában is történtek lépések ez irányba - például az előkészítő osztályos diákok nem kapnak házifeladatot -, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanulók továbbra is túlterheltek. „Az nem normális dolog, hogy egy diák több időt töltsön tanulással, mint amennyi időt egy átlagos felnőtt dolgozik. Napi nyolc óra szellemi munka egy felnőtt számára sem kevés. Miért várjuk el tizenéves gyerekeinktől, hogy naponta tizenkét órát tanuljanak?! " - véleményezi Turos.

Az is tény, hogy ma a romániai oktatási rendszer nagyobb hangsúlyt fektet az élménypedagógiára, a pedagógusoknak több lehetőségük van alternatív eszközök használatára, mint például  tíz évvel ezelőtt. Elég, ha csak az iskola másképp hetekre gondolunk. „Komoly előrelépés, hogy ma már minden szatmárnémeti iskola rendelkezik legalább egy interaktív táblával felszerelt osztályteremmel, ez az a program, melyet annak idején Ilyés Gyula polgármester mandátuma végén kezdett el. Ugyanakkor az is igaz, hogy ugyanez nem mondható el minden vidéki iskoláról, ezért tennünk kell, korszerű feltételeket kell biztosítanunk a kisebb településen tanuló diákok és pedagógusok számára is"- tette hozzá Turos.

A jelenleg érvényben lévő oktatási törvény kimondja, hogy a magyar diákok a románt speciális tanterv szerint, külön tankönyvből tanulják 12 éven keresztül. A dolog szépséghibája azonban, hogy ma sem használják az RMDSZ által alkotott törvényt.

„Azt azért látni kell, hogy a politikai pártok közül egyedül az RMDSZ-nek érdeke, hogy a magyar nyelvű diákok minél jobban elsajátítsák a román nyelvet, hiszen csak az a fiatal tud versenyképes lenni, eséllyel felvenni a versenyt a többségi etnikumhoz tartozó riválisával, aki jól beszéli az ország hivatalos nyelvét. Ehhez viszont arra van szükség, hogy jó minőségű tankönyvekből, speciális tanterv alapján tanulhassanak románul a magyar diákok "- állítja a szenátorjelölt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: