2017-11-20 12:00:25• hírek • Szatmár.ro

Turos: Szerencsések vagyunk, mert találkozásokban gazdag régióban élünk

November 18-án, az Ady Endre születésének 140. évfordulójára megszervezett hagyományos érmindszenti zarándoklatot követően Nagykárolyban folytatódott az ünnepi megemlékezés. Ott felavatták az Ady Endre – Márchis Otília szoborcsoportot. Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora ünnepi beszédében a találkozásokra, azon belül is a kulturális találkozások jelentőségére világított rá.

„Kulturális aspektusból nézve a helyzetet azt kell, hogy mondjam, itt Erdélyben a magunk hányatott és szerencsétlen helyzete ellenére szerencsések vagyunk. Szerencsések vagyunk, mert találkozásokban gazdag régióban élünk. Az idők folyamán ezen a földön számos kultúra, számos népcsoport mutatta meg értékeit. Ennek ellenére az is bebizonyosodott, hogy csak az a kultúra tudott hosszútávon itt megtelepedni, és az a népcsoport tudott hosszú időn keresztül itt élni, amely párbeszédre nyitott volt, amely az együttélésre alkalmas volt” – mondta Turos Lóránd.
 

A szenátor úr beszédében azt is  kiemelte, hogy a centenárium közeledtével az ellenségeskedésre szítással sajnos egyre gyakrabban szembesülünk, úgy, ahogy sokszor a párbeszédre való nyitottság hiányával is.
 



Turos Lóránd elmondása szerint fontos az, hogy kultúráink által nyitottan meg tudjuk mutatni ne csak egymásnak, hanem mindenkinek, hogy Erdélyben képesek vagyunk békében egymás mellett élni. Meg kell mutassuk, hogy értékeink felsorakoztatásával a valódi sokszínűségét, a valódi multikulturalizmusát gazdagítjuk az országnak.
 

„Azt kívánom, hogy ez a szoborcsoport a találkozás mellett a békés együttélés és a nyitottság szimbóluma is legyen ne csak a nagykárolyiak, hanem mindenki számára egyaránt!” – zárta beszédét az RMDSZ szenátora.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: