2017-10-23 11:27:49• hírek • Szatmár.ro

Turos Lóránd: nyitottságra és toleranciára kell sarkallni a többséget

Október 21-én délután a IV. Tasnádi Magyar Napokon vett részt Turos Lóránd szenátor, ahol ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy a kultúránk és hagyományaink megmutatása által, az értékeink iránti nyitottságra és toleranciára bíztathatjuk a velünk élő többségi társadalmat.

„Ami a többségi társadalom és a magyar kisebbség kapcsolatát illeti, bizonyos érdekcsoportok üzérkedésének és munkálkodásának következtében a közhangulatban káosz és ellenségeskedés keletkezett. Sajnos ki kell jelentsük, ez nem csak a többséggel való békés együttélésünket veszélyezteti, hanem nekünk erdélyi magyaroknak, mint nemzeti kisebbség tagjainak, az identitásunk megélését is. A jogaink tiszteletben tartásának hiánya a kulturális sokszínűség elutasítása és az intolerancia bizonyítéka is egyben” – mondta Turos.

„A centenárium közeledtével ezzel az elutasító magatartással sajnos egyre gyakrabban szembesülünk, akárcsak a párbeszédre való nyitottság hiányával. Fontosnak tartom, hogy a kultúránk felmutatásával is megmutassuk a többségnek, hogy mi, erdélyi magyarok nem hátránya, hanem előnye vagyunk az országnak, a társadalomnak. Értékeinkkel a valódi sokszínűségét, a valódi multikulturalitását gazdagítjuk az országnak, a párbeszédre való nyitottsággal és a párbeszéd útjainak keresésével pedig a békés együttélést, az egymás iránti elfogadást és az egymás értékeinek tiszteleben tartását kívánjuk elősegíteni. Ezt nem szabad elfelejteni itt Tasnádon sem, ez a rendezvény pedig egy lehetőség arra, hogy helyi magyar közösség megmutassa és átörökítse értékeit” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.

A meghívottak köszöntőit követően a Tasnádi Általános Iskola gyerekei előadást, a szatmárnémeti Röpike, a nagykárolyi Rekettye és az érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoportok pedig kulturális műsort mutattak be a közönségnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: