2017-04-11 17:42:33• hírek • Szatmár.ro

Turos: A kormány azonnal függessze fel a határátkelést megnehezítő szabályokat

Az április 7-én életbe lépett 458/2017-es uniós szabályozás értelmében az Európa Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell belépéskor és kilépéskor egyaránt. Az intézkedés roppant aggasztó, már csak azért is, mert a szigorítás nem csak az Unió külső határaira, hanem a Schengeni övezeten kívül eső tagállamokra is kihat.

Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora a helyzettel kapcsolatosan rámutatott, hogy a szabályozás nem helyénvaló Romániával szemben, aki csupán politikai okok miatt nem csatlakozhatott az övezethez, holott minden technikai és jogi feltételnek eleget tett.

„A szabály hatályba lépésének következményeként, az elmúlt napokban a megszokotthoz képest jelentősen megnövekedett várakozásra kényszerültek azok a polgárok, akik a nyugati határátkelőkön kívánták elhagyni az országot” – fogalmazott Turos.

A petei határátkelőnél esetenként egy-másfél órát is kellett várjanak a személygépkocsival közlekedők, a teherszállító járművek pedig sok esetben akár 10 órát is vártak. Nem volt más a helyzet a Bihar megyei Borsnál és az Arad megyei Nagylaknál sem, de még a kisebb átkelőkön is nőtt a várakozási idő.

„A kialakult helyzetet Romániának sürgősen orvosolnia kell. Elfogadhatatlan, hogy a szabályozás hatályba lépésével gyakorlatilag az ország uniós csatlakozása előtti időszakra emlékeztető határellenőrzést vezessenek vissza. A helyzeten tovább ront az a tény, hogy ráadásul mindezt a húsvét előtti, amúgy is rendkívül forgalmas időszakban. A szigorítás még nagyobb bosszúságot okoz azoknak a román állampolgároknak, akik az elmúlt években a határ menti magyarországi településekre költöztek, és innen naponta ingáznak romániai munkahelyükre, iskolájukba” – magyarázza a szenátor.

Turos Lóránd a szenátus ülésén tett nyilatkozatában hívta fel a kormány figyelmét, szorgalmazva, hogy Románia az Európai Unió legújabb tagállamának példája szerint járjon el, ugyanis Horvátország ideiglenesen felfüggesztette a szigorított határellenőrzésre vonatkozó uniós irányelv alkalmazását, mivel azt állampolgárai érdekeivel ellentétesnek ítélte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: