2009-08-04 12:53:40• hírek • Gozner Gertrud

Túrmenti finomságok

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, Kökényesd Község Önkormányzata és az Eco-Na-Tur Kistérségi Társulás idén harmadszor rendezi meg a Helyi Termékek Vásárát, melyre augusztus 22-án kerül sor Kökényesden.

Az esemény minden évben több száz érdeklődőt vonz a térségbe - tudtuk meg Sike Tamástól, az EKE munkatársától. Az eredeti tervektől eltérően, miszerint az idén két helyszínen, Túrterebesen és Kökényesden zajlik a fesztivál, végül Kökényesdre fognak összpontosulni az események.

A gazdasági válság miatt az önkormányzatok kevés pénzből gazdálkodnak, ezért nem akartuk megosztani a rendezvényt - fejtette ki Sike. Megteremtjük a lehetőséget, hogy az önkormányzatok bemutathassák magukat, nekik találtuk ki az egész vásárt, és azt szeretnénk, hogy idővel teljes egészében átvegyék a fesztivál megszervezését, és mi csak meghívottak legyünk - magyarázta az EKE munkatársa.

A 2007-ben elindított kezdeményezés célja, hogy létrejöjjön egy hagyomány, mely évről évre lehetőséget ad a kistérségben előállított hagyományos mezőgazdasági- és kézműves termékek népszerűsítésére és értékesítésére. A vásár, az ott eladott termékek mellett mint turisztikai esemény is hozzájárulhat a vidék fenntartható fejlődéséhez.

 

Tavaly a vásár látogatói többek közt almát, epret, mézet, házi készítésű lekvárt kóstolhattak és vásárolhattak, válogathattak a bőrdíszműves, fazekas, kosárfonó, kőfaragó termékeiből, de megízlelhették a vidék hagyományos ételeit, legkiválóbb borait és pálinkáit is. Idén a kiállítók és árusok száma még nagyobb lesz, több kézműves tart majd bemutatót.

Mint tavaly, idén is minden érintett önkormányzat lehetőséget kap közössége bemutatására, illetve kézműveseik, őstermelőik felvonultatására, a színpadon hagyományőrző és néptánccsoportjaik biztosítanak kulturális és szórakoztató programot. A polgármesteri hivatalok idén is bográcsfőző versenyen mérhetik össze tudásukat.



Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Helyi Termékek Vására.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: