2009-01-20 13:35:55• hírek • Parajdi Andrea

Betartatják a dohányzási tilalmat

Folyamatosan ellenőrzi a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal a megyében működő vendéglátóegységeket, hogy betartassa a dohányzásra vonatkozó, január elsején életbe lépett törvénymódosítást. Eddig nyolc vendéglátóhely működését függesztették fel.

Mint ismeretes, január elsejétől csupán úgy működhetnek a 100 négyzetméter fölötti vendéglátóipari egységek, hogy a dohányzó és nemdohányzó részeik tökéletesen el kell legyenek különítve egymástól.

A törvény fontos előírása az is, hogy a nemdohányzó részhez úgy juthassanak el a vendégek, hogy ne kelljen átkelniük a dohányzó helyiségen. A vendéglátóhely dohányzásra kijelölt része nem lehet több a szórakozóhely alapterületének felénél. A 100 négyzetméternél kisebb bárok, kocsmák, éttermek, vagy más szórakozóhelyek esetében nem szükséges a dohányzásra alkalmas rész kiépítése, csupán meg kell határoznia a tulajdonosnak, hogy a továbbiakban dohányzó vagy nemdohányzó vendéglátóipari egységet működtet.

Január 5 és 16 között 37 vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal. -Hét olyan kereskedelmi egység van, amelynél már öt alkalommal jártunk és még mindig nem történt változás. Számukra komoly pénzbüntetést szabtunk ki -tájékoztatott Rus Lucian, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal főfelügyelője. Harminc tulajdonos kapta meg az átépítésre felszólító figyelmeztetést, illetve nyolc vendéglátóhely működését függesztették fel. -Mindenképpen be kell tartatni a törvényt, ezért egy vállalkozó se remélje, hogy kibújhat alóla. Mi a továbbiakban is ellenőrizzük, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket -mondta a főfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján.

A sajtóértekezlet keretében Rus Lucian, főfelügyelő ismét megemlítette a különböző termékek garanciájára vonatkozó törvénykiegészítést is. Az új rendelet alapján a garancia alatt lévő termékeket, amennyiben az meghibásodik 15 napon belül meg kell javítania a forgalmazónak. -Fontosnak tartjuk, hogy a lakosság tisztában legyen ezzel az új módosítással, hiszen így mentesül mindenféle utánajárástól, és javítással kapcsolatos költségtől hangsúlyozta Rus.

Nem minden vendéglátóipari egységben megengedett a dohányzás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: