2016-01-08 17:35:28• hírek • Kocsis Zoltán

Turistaút készül a megye egyik legmagasabb csúcsához

Az Európai Unió támogatásával három remek turista-és kerékpárút épült ki az elmúlt hetekben-hónapokban az Avasban. A munka dandárját az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári fiókja végezte, jelentős támogatást kapva a Szatmár Megyei Tanácstól. És a munka még nem ért véget...

Az elképzelések szerint idén út épül Szatmár megye második legmagasabb pontja, az 1012 méter magas Mike-csúcshoz (A földrajzi hitelesség kedvéért megjegyezzük, a megyehatáron vannak ennél magasabb csúcsok is, de a Mike-csúcs a második legmagasabb azok közül, amelyek teljességgel Szatmár megyében találhatóak). Hihetelen, de ez a fennséges táj eddig megközelíthetetlen volt a turisták számára. Ahhoz, hogy a Mike-csúcs elérhető legyen, az út arról a tavaly ősszel kialakított útvonalról ágazik majd el, amely Vámfaluból indul, Büdössáron és a gerincen keresztül éri el Lunaforrást, majd Avasfelsőfalut.

Ez az út teljességében tavaly készült el, mondta megkeresésünkre Boér Ádám hegyimentő, szemben az Avasfelsőfalu - Lunaforrás - Kisköves (a megye legmagasabb pontja a maga 1200 méterével), illetve a Lunaforrás - Szőcs-csúcs közötti utakkal, amelyeket felújítottak az elmúlt időszakban. Nagyon fontos, hogy ezeket az utakat Túrterebestől már kerékpárral is el lehet érni, távol a forgalmas műút veszélyeitől.

Az út felújítása nem csak a jelzések kihelyezését jelenti, hanem tizennégy darab fedett pihenőt is állítottak, ahol a megfáradt kerékpáros vagy túrázó elfogyazthatja elemózsiáját.

Noha az úniós pályázat ezzel véget ért, a megyei tanács támogatásával idén további négy út kialakítása szerepel a tervek között, mondta Boér. Ezek egyike a már említett Mike-csúcshoz vezető útvonal lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: