2005-09-11 19:14:04• hírek • Szatmár.ro

Tüntetések Egyiptomban

Kétezren vonultak az utcára Kairóban Mubarak elnök újraválasztása ellen tüntetni.

 

Egyiptomban a héten tartották az első olyan elnökválasztást, melyen több jelölt vehetett részt. A hivatalos eredményhirdetésre péntek délben került sor, melyet követően zavargások törtek ki a fővárosban, Kairóban és a környező településeken is. A választást az eddigi elnök, Hoszni Mubarak (képünkön) nyerte, akik a voksok valamivel több, mint 88 százalékát szerezte meg.

Ajman Núr, a liberális al-Gad (Holnap) párt vezetője, aki a szavazatok 7,6 százalékát kapta máris választási csalással vádolta meg az újraválasztott elnököt, és bejelentette: megóvja az eredményt. Nemzetközi szervezetek becslései szerint a választáson valóban csalás történt, ám ez a szavazatok 10-05 százalékát érintette, így a végeredményt nem befolyásolta.

A tömegtüntetések egyik oka a rendkívül alacsony részvételi arány (alig több, mint 20 százalék) volt, mely egy transzparens szövegében is megnyilvánult: Mubarak az egyiptomiak 19 százalékának egyetértésével kormányozza az országot.

A 77 esztendős politikus egyébként 1981 óta van hatalmon, és jelenleg Gerge W. Bush egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: