2016-12-06 11:50:08• hírek • MTI

Turisták nem voksolhatnak

A vasárnapi román parlamenti választásokon csak annak a választókerületnek a jelöltlistájára voksolhatnak a román állampolgárok, amelyhez állandó vagy ideiglenes lakhelyük alapján tartoznak: "turisták" - vagyis azok, akik nem tudják iratokkal igazolni, hogy az adott választókerület lakói - nem szavazhatnak.

A választójog eme korlátozása azzal áll összefüggésben, hogy a választók csak abba szólhatnak bele, ki képviselje saját választókerületüket (megyéjüket) a parlamentben, de abba már nem, ki legyen annak a választókerületnek a törvényhozója, ahol átmenetileg tartózkodnak.

Románia idén visszatér a megyei pártlistás választási rendszerhez. Az ország 41 megyéje mellett a főváros is külön választókerületet képez, a 43. választókerületet pedig a külföldön élő román állampolgárok által megválasztandó törvényhozók számára hozták létre. Az induló pártok és jelöltlistáik választókerületről-választókerületre különböznek: közülük csak azok választhatnak, akik lakhellyel is rendelkeznek az adott megyében (fővárosban, diaszpórában).

Belföldön elvileg mindenkinek abban a választókörben kell leadnia voksát, ahol állandó lakhelye alapján szerepel a választói névjegyzékben, vagy ahova - legalább 45 nappal a választások előtt - bejelentett ideiglenes lakcíme (románul "flotant") alapján átjelentkezett. A névjegyzék esetleges pontatlanságaira a törvény a pótlistás voksolás lehetőségével kínál megoldást.
Pótlistára a választások napján az iratkozhat fel, aki iratokkal bizonyítja, hogy - bár nem szerepel a névjegyzékben - állandó, vagy ideiglenes lakcíme szerint mégis az adott választókörhöz tartozik, vagy az, aki a voksolás napján más településen tartózkodik ugyanabban a megyében (választókerületben), ahol lakcíme alapján jogosult voksolni.

Ha valaki pótlistára iratkozik fel, azt saját választókörében azonnal törlik a névjegyzékből. Ezt az a nyáron beüzemelt új informatikai rendszer teszi lehetővé, amely a szavazásra jelentkező személyi száma alapján ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni és nem szavazott-e már másutt.

A külföldi választókerület jelöltjeire csak a külföldön letelepedett román állampolgárok voksolhatnak: turisták külföldön sem szavazhatnak. A diaszpóra számára egy külön törvénnyel most először lehetővé tették, hogy - előzetes regisztráció után - levélben adják le szavazatukat, ez azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a levélvoksolásra a több mint hárommillió külföldön dolgozó román vendégmunkás közül kevesebb mint kilencezer iratkozott fel.

A külföldre telepedett román állampolgárok túlnyomó többsége tehát a hagyományos módon, a román külügyminisztérium által megszervezett választókörökben adhatja le voksát. A hatóságok hivatalból beírták a külföldi választói névjegyzékbe azt a 600 ezer román állampolgárt, akinek külföldi állandó lakcím szerepel az útlevelében. Rajtuk kívül azok a román állampolgárok is voksolhatnak az ország külképviseletein, akik a fogadó ország hatóságaitól letelepedési engedélyt, lakcímkártyát, vagy más, külföldi ideiglenes lakcímüket igazoló iratot kaptak.

Az állandó választási hatóság - a két évvel ezelőtti elnökválasztáshoz képest 123-mal több - 417 külföldi választókörzetet szervezett külföldön. Hasonló arányban javulnak a magyarországi voksolás feltételei, ahol a korábbi négy helyett öt választókörzetet rendeznek be a román külképviseleteken: a budapesti követségen két, a Román Kulturális Intézetben, illetve a szegedi és gyulai román főkonzulátuson pedig egy-egy választókörzet fog működni december 11-én.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: