2019-03-20 06:51:58• hírek • Nagy Tímea

Tűrhetetlen állapotok: szemetet szedtek Óvári környékén, akcióba léptek az önkéntes természetvédők

Hallott-e már az Orvvadászat és Környezetszennyezés Ellenes Országos Szövetségről? Röviden A.N.C.B.P. Nem? Pedig Vetésben és környékén harcba szálltak az illegális hulladéklerakatok és a fatolvajlással szemben.

Óváriban és Vetés térségében, a Szamos partján keserves a helyzet: szeméthegyek éktelenkednek a sodrásnak és a lakosság „jó szándékának” köszönhetően. Kupacokban áll a „bűnjel”: utánfutóval és szekérrel hordják ide a hulladékot. A part menti fák megtizedelve; fűrészgéppel vágott tönkök árulkodnak a szervezett kitermelési mozgalomról. A senkinek nem kellő gallyak és ágak köbmétereit hagyták hátra a gondatlan, tilosban ügyeskedő favágók. A szenvtelen ignorancia tetőfokára hág.

 

Ebből lett elege pár önkéntes természetvédőnek, kik az Orvvadászat és Környezetszennyezés Ellenes Országos Szövetség (ANCBP) aktivistáiból és barátaikból alakult csapattal álltak neki a mocsok felszámolásának. Tettüket a Vetési Polgármesteri Hivatal megköszönte, és a partizán akciót újabbak követik a közeljövőben.

 

 

A szabadidejüket nem sajnáló, környezettudatos lakosok a rendőrség volontőreinek segítségével több mint tíz kukászsákot raktak meg ilyen-olyan szeméttel pár óra alatt. Ezt utánfutóra gyűjtötték és elszállították a törvény által előírt átvevőhelyre. A kupacok többnyire szerves és szervezetlen háztartási hulladékból, műanyag palackokból, dobozokból, mindenféle csomagolóanyagból álltak. Látszott, valaki tudatosan oda pakolta le, hiszen különálló helyeken rondították a tájat – nem alkottak egybefüggő takarót, mint az áradással, sodrással érkező hordalék.

 

Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti vezetőjét is megkérdeztük a tilosban tárolt hulladék hatásáról, következdményéről. A biológus eképpnyilatkozott: "Amellett, hogy csúnya látványt nyújt, a nem megfelelően tárolt szemét erősen veszélyezteti az élővilágot, sőt az embert is. A mikroszkópikus műanyagok bekerülnek az ivóvízbe és a táplálékunkba és szervezetünkbe kerülve betegségeket okozhatnak. Hasonlóan veszélyesek az állatokra is. Ezen kívül, a nagyobb műanyag darabok rátekeredhetnek az állatokra, fulladást vagy bizonyos végtagok elhalását okozva."

 

A Szamos mentén nagy problémát jelent a parti fák szervezett irtása. A fatolvajok engedély és válogatás nélkül tizedelik az ártéri erdőket és ligeteket. Sokhelyütt már teljesen kopasz a part és az árterület. Márk-Nagy János ezzel kapcsolatban is megosztotta velünk véleményét:

 

"Az önkényes tüzelőanyag kitermelés nagy károkat okoz a folyó menti vízi és szárazföldi állatvilág számára, mivel az árterek ökológiai folyósókként működnek: nagyon sok élőlény ezek mentén vándorol egyik élőhelyről a másikra. Ezen kívül a horgászok közösségének is bosszúságot okoz, mivel megszűnik az árnyék, amely a forró nyári napokon egy hűsülést biztosít nekik. Fák hiányában a partok stabilitása is megbomlik, a folyó nagyobb vízszintek idején könnyedén leombolja a partot és változtatja a medrét, ami akár a töltések biztonságát is veszélyeztetheti." - fejti ki az EKE helyi vezetője.

 

 

Az illegális szemetelés és a tüzelőanyag szervezett lopása ellen fogott össze Vetés önkormányzata a ANCBP aktivistáival. Illyés Gyula vetési polgármester szerkesztőségünknek elmondta, rövidesen beindul a szervezett őrjárat a községben. Öt helyi rendőrt állít szolgálatba a hivatal, akik két váltásban, szinte állandó jelleggel járőröznek. Autót és mindig elérhető mobiltelefont kapnak. A rend őrei nem csak a magántulajdon vagy személyek ellen elkövetett gaztettek és bűncselekmények esetében járhatnak el, hanem az tetten ért szemétlerakókat, törvénytelen faritkítókat is felelősségre vonhatják. A települések belterülete és külterülete is a hatáskörükbe tartozik. Ettől remélnek némi változást, illetve a polgármesteri hivatal és az iskola közös hulladékgyűjtő akcióitól.

 

Jövő héten kezdődik a községben az iskolai tájékoztató és szülői értekezletet is tartanak Ilyés Gyula részvételével, mely a tavaszi nagytakarítással kapcsolatos információkat oszt meg gyermekekkel, a szülőkkel, nagyszülőkkel, tanítókkal, tanárokkal. Az önkormányzat is beszáll a szemétszedésbe, erre kérik fel a lakosságot, továbbá az iskolai közösséget. Minél többen csatlakoznak, annál nagyobb eredményt érhetnek el. 

 

Az ANCBP aktivistái és Vetés község Polgármesteri Hivatala jó példával járnak elöl. Közösségben az erő. A gyermekek környezettudatossá nevelése kicsiben a lakókörnyezet, nagyban a Föld jövőjét határozza meg. Nem lehet elég korán elkezdeni!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: