2011-12-21 08:53:13• hírek • MTI

Tüntettek jogaikért a forradalmárok

Tüntettek jogaikért kedden Bukarestben a romániai forradalmárok, akiktől a kormány meg akarja vonni járandóságaikat.

A romániai forradalmárok a múlt hét óta többször utcára vonultak. Kedden több százan ismét a kormány épülete előtt tiltakoztak az őket megillető járandóságok és kedvezmények tervezett megvonása ellen.
A tiltakozók a kormány leváltását kérték, és megpróbálták áttörni a csendőrök által felállított kordont. A dulakodásban egy személy rosszul lett és ápolásra szorult. Komolyabb rendbontásra nem került sor.

A koradélutáni órákban a tüntetők a parlament épületéhez vonultak, ahol a törvényhozói testület az 1989-es forradalom 22. évfordulója alkalmából szervezett emlékülést tartotta.

Emil Boc román miniszterelnök két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy várja a kormány ellenőrző testülete által végzett vizsgálat eredményeit a forradalmárok járandóságairól. A miniszterelnök szerint ugyanis az elmúlt években jelentősen megnőtt az úgynevezett forradalmárigazolványt birtokló személyek száma.

A gyanú szerint sokan jogosulatlanul kapták meg ezt az iratot, amely számos kedvezményt biztosít tulajdonosának. A kormányfő adatai szerint 2004-ben csak 4 ezer "forradalmár" szerepelt a nyilvántartásokban, ezek száma jelenleg eléri a 17 ezret, így az állam évente 110 millió eurót költ kedvezményeik biztosítására.

Boc akkor azt is közölte, a kabinet módosítani készül a kedvezményezettek körét úgy, hogy csak az életüket vesztett személyek utódai, és a forradalomban megsebesítettek kapjanak járandóságot.

Forradalmárok - kevesen voltak, sokan maradtak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: