2010-10-15 17:26:42• hírek • Szatmar.ro

Tüntettek a szakszervezetek

Amint azt a hét elején beígérték, tüntettek a tanügyi dolgozók a Demokrata Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség székháza előtt.

A fizetésük alacsony szintje, illetve a tűrhetetlen állapotok miatt gyűltek össze péntek reggel 10 órakor a két kormánypárt szatmárnémeti székháza előtt a tanügyi dolgozók. A szakszervezetek közül a Demokratikus Szakszervezetek Romániai Föderációja (CSDR), a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI), a FEN független tanügyi szakszervezet, a CNSRL-FRĂŢIA szakszervezeti tömörülés, a Cartel Alfa érdekvédelmi tömörülés, a SANITAS egészségügyi szakszervezet, valamint a Pro Autonomia szakszervezet Szatmár megyei vezetői képviselték magukat.

A Demokrata Liberális Párt székháza előtt összegyűltek a politikai pártból való kiábrándulásuknak adtak hangot, több tagsági könyvet is elégettek. Dan Burulea, a CNSRL-FRĂŢIA szatmári vezetője, aki 2009-ig a demokraták sorait gazdagította, csalódottságát narancssárga könyvecskéjének elégetésével bizonyította.

A helyszínt bár a belügy alkalmazottai biztosították, úgy tűnt erre semmi szükség nem volt, hiszen a hozzávetőleg 50 ember alkotta csoportosulás kulturáltan viselkedett, nyoma nem volt az agresszivitásnak. Néhány percig ugyan a pártot bíráló kijelentéseket skandáltak, atrocitás nem történt. A narancssárga székházból senki nem jött ki, hogy szóba álljon a türelmüket és reményüket vesztettekkel.

Az RMDSZ székháznál ugyan fele annyian gyűltek össze, mint a város központjában, fehér lapra vetett felirataikkal ők is a reménytelen helyzet megszüntetésére próbálták rávenni a koalícióban lévő magyar pártot.

A többnyire tanárokból álló kis csoport elkeseredetten panaszolta, a jelenlegi fizetésükből lehetetlen életben maradni.

„Nem koldulunk!", „Már nem támogatjuk a PDL-t", illetve „Lépjetek ki a kormányzásból!" és hasonló feliratú egyszerű fehér lapokkal kívántak változtatni sorsukon a tanügyi dolgozók, és művészek.


Koszorút is elhelyeztek a székházak előtt
Koszorút is elhelyeztek a székházak előtt


A Demokrata Liberális Párt székházától az RMDSZ székházához érkező néhány szakszervezeti vezető és tag még gyarapította a kis számú jelenlétet, azonban így is kevés résztvevő volt a helyszínen. A szintén ide érkező Burulea RMDSZ feliratú lapokat égetett, ugyanakkor akárcsak a demokraták székháza előtt, itt is elhelyeztek egy koszorút, amelyen ez állt magyarul: Őszinte részvétünk a választók részéről.

Veres Norbert RMDSZ-es helyi tanácsos az összegyűlteknek elmondta, tisztában van a helyzettel, sőt ő is személyes érintettje az ügynek, hiszen felesége is közalkalmazott, a döntéseket azonban nem helyi szinten hozzák. Amit ők tudnak tenni az az, hogy a nép hangját továbbítják a felső vezetéshez, Markó Bélához.

A tanácsos azt is elmondta, a kormányból való távozás negatívan érinthetné a jelenleg magyarok által vezetett megyéket, hiszen több olyan projekt is függőben van, amelyek annak köszönhetik sikerüket, hogy az RMDSZ kormányon van. Amennyiben lemondanának, a kormány működése leblokkolna, a továbbiakban pedig egy új kormányzat félretolna a szóban forgó projekteket, így többek között Szatmár is - akárcsak a többi magyarok által vezetett megyék -, ismét lemaradnának gazdaságilag és fejlődésükben a többiekétől.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: