2011-08-03 10:19:31• hírek • MTI

Tüntettek a postások

Tíz százalékos bércsökkentésük és a román postánál tervezett elbocsátások miatt tüntettek kedden Bukarestben a postások.

A parlament előtt mintegy 1500 postás vonult fel, akik azt követelték, hogy növelje hatékonyságát az állami tulajdonban lévő posta, különben elkerülhetetlen a vállalat csődje. A román posta súlyos anyagi helyzetbe jutott, ezért a vezetőség havonta két napos kényszerszabadságot rendelt el valamennyi alkalmazott számára, ami a szakszervezetek számítása szerint körülbelül 10 százalékos bércsökkentést jelent.

A bércsökkentés mellett a vállalat több száz vidéki hivatalt bezár, a szakszervezetek számítása szerint így 1400 alkalmazott veszíti el állását. Ezt cáfolja a vállalatvezetés, amely szerint sok dolgozót a megmaradó postákon foglalkoztatnak majd.
Az alkalmazottak a vállalat vezetőségének lemondását is követelték, amely szerintük felelős a csőd közeli helyzet miatt.

Az alkalmazottak emellett ütemtervet is követeltek, amely a vállalat megmentéséhez szükséges konkrét intézkedéseket tartalmazza. A dolgozók érdekvédelmi szervezete azt várja el, hogy a posta az év végéig 20 százalékkal növelje bevételeit, hogy a 10 százalékos bércsökkentést visszakaphassák az alkalmazottak, és a vállalat fejlesztésére is maradjon pénzkeret.    
Matei Bratianu szakszervezeti vezető munkabeszüntetést helyezett kilátásba, ha nem teljesülnek a dolgozók követelései. A román távközlési minisztérium - amelynek alárendeltségében van a posta - jövő hétre ígért választ az alkalmazottak követeléseire.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: