2009-06-10 16:42:08• hírek • Impulzus.ro

Tüntettek a mezőgazdászok

A Kormány székháza előtt tüntető farmerek összetűzésbe kerültek a csendőrökkel.

Nem zajlott incidensektől mentesen a mezőgazdászok szerda délelőtti bukaresti sztrájkja: a tiltakozók rátámadtak a rendre felügyelő csendőröket és pillepalackokkal dobálták őket, valamint nekirontottak a tüntetés területét elhatároló kerítésnek. A karhatalmi erők azonban rövid időn belül helyreállították a rendet.

Az ország 25 megyéjének közel 1200 farmere tüntetett a fővárosban, és a Kormánytól kiegészítő támogatások kiutalását kérték, valamint azt is, hogy ellenőrizzék az importtej minőségét. A tüntetők követelték a mezőgazdasági minisztertől, Ilie Sarbutól, szervezzen egy találkozót a miniszterelnökkel, hogy vele is ismertessék kívánságaikat. A mezőgazdászok amiatt is panaszkodtak, hogy amíg az EU tagállamaiban egy hektár termőföldért járó segély 500 euró, addig Romániában a támogatás mindössze száz euró, melyet általában 6-7 hónapos késéssel kapják meg. Ugyanakkor méltánytalannak tartják azt az intézkedést miszerint a SAPARD program keretén belül felvett hitelek 9 százalékos kamata 30 százalékra ugrott. Emiatt nagyon sok mezőgazdász fizetésképtelenné vált.

A tüntetők között voltak a tejtermelők is, akik azt sérelmezték, hogy egy liter tejet csak 50 baniért vesznek át a tejfeldolgozók, amennyiben az megfelel az előírásoknak. Az átvevő cégek arra hivatkozva, hogy nem megfelelő az árú minősége, van, hogy csak 20 banit fizetnek a tej literéért. A tüntetők ugyanakkor az import tej bevizsgálását is kérik, mert szerintük az nem megfelelő minőségű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: