2012-10-08 22:07:32• hírek • MTI

Tüntettek a leépítések ellen

A mintegy 30 százalékos leépítés ellen tüntettek a román köztelevízió alkalmazottai, akik hétfőn Bukarestben és több romániai nagyvárosban az intézmény létesítményei előtt adtak hangot elégedetlenségüknek.

A televízióban dolgozók érdekeit védő szakszervezetek szerint tiltakozásuk a leépítés mértéke ellen irányul. A televízió vezetősége úgy határozott, hogy 872 állást szüntet meg a korábban javasolt 962 helyett. A szakszervezetek szerint a 872 állás megszüntetése is túl sok, és a köztelevízió működését veszélybe sodorja.
Temesváron, Craiován és Marosvásárhelyen a köztelevízió helyi területi stúdiójánál is az intézmény épülete elé vonultak a dolgozók.

A Román Televíziónak mintegy 3300 alkalmazottja van, az intézmény működése veszteséges, az elmúlt években 140 millió euró adósságot halmozott fel. Bukarestben mintegy 500 dolgozó tüntetett az intézmény udvarán. Azt kérték, hogy vonják felelősségre azokat a személyeket, akik elmarasztalhatók az adósság felhalmozása miatt. A tüntetők Claudiu Saftoiu elnök-vezérigazgató lemondását követelték.

Az alkalmazottak szerint a leépítések procedúrája nem törvényes, hiszen a dolgozóknak maguknak kell kérniük az elbocsátás alapját képező, többlépcsős szakmai felmérésen való részvételt.  
A televízió vezetősége a hét végén ismertette ennek a szakmai felmérésnek a menetrendjét, amelyen az intézmény valamennyi alkalmazottjának át kell esnie. Osztályzatokat kapnak, amelyek alapján kirostálják az elbocsátandó személyeket.

Pap Csongor, a bukaresti magyar adás szerkesztőségének szakszervezeti tagja az egyik portálnak elmondta: a televízió jogi csapdát állított azáltal, hogy az alkalmazottaknak maguknak kell kérniük a felmérésen való részvételt, hiszen ez azt jelentené, hogy ők maguk kérik az elbocsátásukat. A szakszervezetek szerint a televízió vezetősége így akarja bebiztosítani magát, hogy a felmérés utólag ne legyen támadható a bíróságon.

A román médiában az is nagy visszhangot keltett, hogy a különböző felmérési bizottságokban politikusok is helyet kaptak. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) néhány politikusáról van szó, akik korábban a televízió vezették, vagy éppen az intézménynél dolgoztak. Az alkalmazottak egy része attól tart, hogy jelölésük mögött "politikai tisztogatási" szándék rejlik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: