2010-05-18 09:27:59• hírek • Szatmár.ro

Tüntettek a kismamák

Gyermekeiket babakocsiban toló kismamák tüntettek hétfőn Romániában a munkaügyi minisztérium előtt a gyermekgondozási segély tervezett csökkentése miatt.

A román kormány drasztikus kiadáscsökkentő intézkedésekre készül, és a román sajtó értesülései szerint a megszorítások érintik majd a kismamákat gyermekük második életévéig megillető támogatást is. Ennek a juttatásnak az alsó értéke jelenleg 600 lej, de azok a kismamák, akik a szülés előtt állásban voltak, választhatják a szülés előtti tizenkét hónapi átlagjövedelmük 80 százalékát is, ami azonban nem lehet több mint 4 ezer lej.

A román sajtó értesülései szerint a megszorítások következtében a gyermekgondozási segély eddigi összege is 25 százalékkal csökken, így az édesanyák korábbi munkahelyi átlagjövedelmüknek csak mintegy 60 százalékát kaphatják meg a jövőben.

A tüntető kismamák azt a választ kapták a munkaügyi minisztériumtól, hogy még nem született döntés a juttatás értékéről.
Romániában minden nap tüntetéseket szerveznek a közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezetek. Hétfőn bejelentették, hogy nem halasztják el a szerdára tervezett nagyszabású tiltakozó megmozdulást, amelyre 50 ezer tüntetőt várnak a kormány épülete elé.


Nem kaptak kielégítő választ a kismamák
Nem kaptak kielégítő választ a kismamák


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: