2013-12-09 11:44:23• hírek • Kocsis Zoltán

Tüntetnek a kamionosok, félsávos lezárás a Pete felé vezető úton

Hétfőn, december 9-én reggel 6 órától sztrájkba léptek a romániai kamionosok. Olaszországi kollégáikkal párhuzamosan országszerte félsávos útlezárásokkal akadályozzák a forgalmat, ezzel próbálván nyomást gyakorolni a kormányra. Kéréseik 28 pontja tavasz óta a kabinet asztalán van.

Az országos akcióhoz természetesen csatlakoztak a Szatmár megyei fuvarozók is. Reggel 06.00 óta gyűl a sor a petei határátkelő felé vezető úton. A Szatmár Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint legkevesebb 150 kamionos vonult ki. Számuk ennél vélhetően magasabb, mivel a nemrégiben átadott terelőúton is sorjáznak a tiltakozó teherautók.

A Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége már márciusban tárgyalt a közlekedésügyi minisztériummal. Akkor a kabinet vállalta, hogy 30 napon belül megvizsgálja a fuvarozók kéréseit, majd májusban-júniusban szakbizottságokat hív életre a kompromisszum megtalálása érdekében. Az azóta eltelt időben viszont vajmi kevés történt.

„Reggel hat óra óta vagyunk itt és addig nem megyünk el, amíg nem történik valamiféle előrelépés", mondja az egyik kamionsofőr. „Elegünk van abból, hogy mindig csak követelőznek, de megfelelő feltételeket nem biztosítanak", ismétli egy másik. „Elfogadhatatlan például, hogy Szatmárnémetitől Bukarestig mindössze egyetlen olyan kamionparkoló van, ahol vécé is működik. Vagy az, hogy Aradon taxival kell bemennünk a polgármesteri hivatalig, hogy kifizessük a városba behajtást lehetővé tevő tranzitdíjat. A bírságok nagyobbak, mint Németországban: amiért ott 100 euróra büntetik az embert, azért nálunk 1000 eurót kell fizetni. Az összes büntetés 500 eurótól kezdődik", sorolják elégedetlenségük okát a kamionsofőrök.

A fuvarozók 28 pontot tartalmazó listáján találni általános és konkrét követelést is. Kérik például, hogy a kamionosokat érintő törvények életbe lépése előtt konzultáljanak velük, a büntetések összegének csökkentését, az útdíjak, a tranzitdíjak megszüntetését, a törvénykezési átfedéseket, az időszakos vizsgák folyamatos képzésekkel való helyettesítését európai gyakorlat szerint. Követelik többek között az Arad közeli vasúti felüljárók mihamarabbi befejezését, az infrastruktúra bővítését.

A romániai sztrájkkal szinte egy időben Olaszországban tiltakozó akcióba kezdtek a fuvarozók: vasárnap estétől útlezárással nehezítik a közlekedést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: