2014-03-20 09:43:15• hírek • MTI

Tüntetett a Vatra Romaneasca Marosvásárhelyen

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Mintegy 350 résztvevő jelenlétében kezdődött és incidensek nélkül zajlott le Marosvásárhelyen szerda délután az a demonstráció, amelyet a közigazgatási magyar nyelvhasználat és a székely jelképek kifüggesztése elleni tiltakozásul hirdetett meg a Vatra Romaneasca Szövetség (UVR) - közölte a Marosvásárhelyi Rádió, a román közszolgálati rádió marosvásárhelyi magyar adása.

A magát kulturális szervezetnek mondó UVR március 15-én hirdette meg a helyi sajtóban a demonstrációt, a kormánykoalícióba belépett Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgymond "aberráns" követelései - a közigazgatási magyar nyelvhasználat, magyar tagozat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE), a székely jelképek kifüggesztése - elleni tiltakozásul. A szervezet azt követeli továbbá a miniszterelnöktől, hogy ne nevezzen ki RMDSZ-es prefektust a Maros megyei kormányhivatal élére.

A rádió helyszíni tudósítása szerint román nemzeti színű sálat és kokárdát viselő tüntetők az Avram Iancu szobor előtti járdán, rendfenntartók gyűrűjében, zászlókat lengetve gyülekeztek, és "A román nyelv az egyedüli úr" feliratú óriás transzparenst emeltek a magasba.

Florin Oproiescu, az UVR elnöke beszédében azt hangsúlyozta: az ország hivatalos nyelve a román, Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam, zászlaja pedig a piros-sárga-kék. Hozzátette: ők nem a magyarok ellen tüntetnek, hanem a szélsőséges megnyilvánulások, a szeparatizmus ellen.

Ilie Sandru, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának elnöke úgy vélekedett, hogy az RMDSZ szélsőséges szervezet, amelynek Románia szétdarabolása a célja.

A beszédek alatt többször a "Hargita, Kovászna: román föld", és "Székelyföld nem létezik" rigmusokat skandálta a tömeg és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelte, amiért bevette a magyar érdekképviseletet kormányába - adta hírül a Marosvásárhelyi Rádió.

Az Agerpres hírügynökség szerint a demonstráción petíciót fogadtak el, amelyben az UVR az alkotmány és a törvényesség érvényesítését kéri és azt, hogy tiltsák meg a román föld idegeneknek való eladását. A hírügynökség szerint a demonstráción Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt elnöke, Kolozsvár korábbi polgármestere is részt vett.

A tüntetést a Fekete Márciusként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő marosvásárhelyi etnikai összecsapások 24. évfordulóján szervezték meg. 1990. március 19-én, az anyanyelvű oktatást követelő magyarság ellen uszított Görgény-völgyi románok megostromolták a marosvásárhelyi RMDSZ-székházat és több személyt - köztük Sütő András írót - súlyosan megsebesítettek. A marosvásárhelyi Fekete Márciust megelőzően a Vatra Romaneasca szervezett tüntetéseket Erdély-szerte a magyar érdekképviselet "túlzó" követelései ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: