2011-09-21 15:16:44• hírek • Kocsis Zoltán

Tüntetéssel fenyegetőznek a nyugdíjasok az ingyenjegyekért

Többek között ingyenes tömegközlekedést és strandot is követeltek a nyugdíjas szervezetek szerda reggel a Prefektúra épületében megtartott, az idősek problémáit érintő konzultatív társadalmi párbeszéd során.

Mircea Marian, a Szatmár Megyei Nyugdíjas Egyesület elnöke valamint Mircea Blideran, a Tartalékos és Visszavonult Katonák Szövetségének vezetője hevesen támadták Szatmár megye és Szatmárnémeti város vezetőit, inkompetenseknek nevezve őket. A nevezettek ingyenes jegyeket követeltek a tömegközlekedési eszközökre, sürgették a szatmárnémeti strand koncessziós szerződésének felbontását, a hősök temetőjének valamint a vashíd közelében található ismeretlen katona sírjának rendbehozatalát.

Blideanu elfogadhatatlannak tartotta, hogy egyedül a megyeszékhelyen nem működik strand, továbbá, hogy a Szamos és a Kraszna folyók által biztosított lehetőségeket a megyei vezetősége nem aknázza ki kellőképpen. Szóvá tette továbbá, hogy a szatmárpálfalvai Teleki kúriát és az ugyanott található Dióskertet hagyták tönkremenni.

A legmeghökkentőbb mégis az volt, amikor Marian kérte a Prefektúrát, az segítse őket eljutni Gyulára, hogy ott találkozhassanak az ott élő román nyugdíjasokkal. Ramona Antonescu, a prefektúra gazdasági és fejlesztési osztályának vezetője elmondta, hogy ezt csak a külügyminisztérium közbelépésével tehetik meg. Ám ez a bürokratikus bonyodalom sem sarkallta arra a nyugdíjasokat, hogy ők közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot. Sőt, azt is megtudhattuk, hogy Gyula városát tulajdonképpen Julának hívják „hivatalosan románul."

Ilyés Gyula polgármester a támadásokra reagálva elmondta, hogy elismeri Marian tevékenységét, amit a nyugdíjasok közösségének kialakításáért tett. Kijelentette ugyanakkor, hogy Mariant „instabil, exhibicionista" embernek tartja, akivel nem hajlandó a továbbiakban tárgyalni. „Sajnálom a nyugdíjasokat, de ez az ember csak a saját céljait követi és képtelenség vele együttműködni".

A stranddal kapcsolatban mellesleg a polgármester elmondta, hogy a életre hívott egy bizottságot, amely jövő héten összeül és megvizsgálja az alternatívákat. A Beny Alex kft-vel kötött koncessziós szerződés első fázisa ugyanis október végén lejár és akkor az elvégzett munka fejlesztés stádiumától függően fel lehet bontani a megállapodást.

„Én is azt szeretném, hogy mihamarabb legyünk strandunk, de ha felbontjuk a szerződést, akkor hogyan tovább? Ezt is szem előtt kell tartanunk", mondta Ilyés a szerdai sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: