2018-09-25 05:38:46• hírek • MTI

Tüntetéseket szervez a romániai Magyar Szülők Szövetsége

Tüntetéseket szervez a romániai Magyar Szülők Szövetsége a román nyelv elemi iskolai tanításában bevezetett módosítások miatt a megyei tanfelügyelőségek előtt - közölte hétfőn az MTI-vel Csíky Csengele, a szervezet szóvivője. 

Amint elmondta, Marosvásárhelyen keddtől naponta egy-egy órára vonul a megyei tanfelügyelőség elé a szülők egy csoportja, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a gyermekek és az oktatók számára egyaránt hátrányosnak tartott törvénymódosítás miatt. 

 

A szóvivő szerint Marosvásárhelyen kezdődik a tiltakozás, de körvonalazódnak a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, kolozsvári, zilahi és temesvári hasonló tiltakozások, amelyeken helyszínenként legfeljebb 25 szülő vonul fehér szalagokkal, fehér zászlókkal a tanfelügyelőségek elé.

 

Csíky Csengele elmondta: azt szeretnék nyomatékosítani, hogy mielőbb vissza kell vonni az elemi iskolai románnyelv-oktatásra vonatkozó törvénymódosítást. Hozzátette: sietni kell a visszavonással, mert egyre több megyében léptetik életbe a rendelkezéseket, és ha a tanfelügyelőségek megkötötték a szerződést a tanítók helyét átvevő romántanárokkal, nehéz lesz megszüntetni a következményeket. 

 

Románia számtalan magyar, német és szerb iskolájában kezdődött két héttel ezelőtt az oktatók japán sztrájkjával a tanév. Az oktatók és a szülők egy része fehér szalagot kötött a karjára az ellen tiltakozva, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását. Az 53 ezer gyermek és 3 ezer tanító helyzetét felforgató módosítást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) többek között azért tartotta elfogadhatatlannak, mert az erre képesített tanítóktól veszi el a román nyelv oktatásának a feladatát, és olyan romántanároknak adja ezt a feladatot, akiket nem képesítettek arra, hogy 6-10 éves gyerekeket oktassanak.

 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke korábban azt közölte, hogy ígéretet kapott Liviu Dragneától, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől arra, hogy legkésőbb ezen a héten a kormány sürgősségi rendelettel visszavonja az egy hónapja elfogadott vitatott törvénymódosítást.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: