2015-07-16 17:56:34• hírek • Szatmar.ro

Túlzsúfolt a szatmári börtön

Túlzsúfolt a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet, azaz a börtön - erre a következtetésre jutott legalábbis a Helsinki Bizottság - Romániai Emberi Jogok Védelmének Szövetsége.

A nem kormányzati emberjogi intézmény 2014 augusztusában mérte fel a szatmári börtönben uralkodó állapotokat. Zárójelentésében kiemeli, hogy Craiovával vagy Brăilával egyetemben Szatmárnémetiben is túlzsúfolt a börtön. Tavaly augusztusban 618 fogvatartott élt a börtönben, az egy főre eső életterük pedig 1,6 négyzetméter - szemben a négy négyzetméteres nemzetközi normával.

A felmérés készítői említést tettek a három szintes emeletes ágyakról, az ágyak közötti szűkös térről, a kevés vécéről (minden szobában van ugyan, de egyes szobákban akár 30-an is élnek). A rabok kifogásolták továbbá, hogy hetente csak kétszer két órát folyik a meleg víz és hiányoltak egy étkezdét is. Panaszkodtak továbbá a táplálék mennyiségére, minőségére és tápértékére is.

Ioan Iuga intézményigazgató a sajtó érdeklődésére elmondta, jelenleg 534 elítéltet tartanak fogva (ez fejenként 1,84 négyzetmétert jelent), az élelmiszer mennyisége megfelel az előírásoknak, minőségét pedig rendszeresen ellenőrzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: