2009-03-08 20:25:02• hírek • Parajdi Andrea

Tradicionális mulatozási szokások a színpadon

A kolozsvári Zurboló néptáncegyüttes vasárnap este az Északi Színházban lépett színpadra. A Postakert és a Pótlás című táncszínházi produkcióikat adták elő a helyi közönségnek, amelyekkel ezúttal is nagy sikert arattak.

A folyamatosan bövülő Zurboló néptáncegyüttes a MADISZ meghívására érkezett Szatmárnémetibe, hogy a néphagyományok kedvelőinek egy színvonalas előadást mutasson be. Elsőként a Pótlás című táncjátékot adták elő. A produkció az asszonyokra vonatkozó, hagyományos magyar népi kultúra szabályainak áthágását jelenítette meg. A szigorú tradicionalista életforma felborításának akkoriban csak az asszonybál volt az egyetlen lehetősége. A Zurboló néptáncegyüttes a magyarlónai asszonybálok hangulatát próbálta felidézni.

Ezt követően a Postakert táncos emlékképeket ábrázoló produkciót láthatta a közönség. A kolozsvári Postakert a '60-as, '70-es években a széki fiatalok kedvelt találkahelye volt, rendszeresen énekeltek, táncoltak, egyfajta szabadtéri táncházat alakítottak ki Kolozsvár központjában.

A Zurboló néptáncegyüttes produkciója a néphagyományokat kedvelő fiatalok és idősek számára is nagyszerű szórakozást nyújtott. Míg az előbbi korosztály megismerhette a régi tradiciókat, az utóbbi korcsoport saját emlékeit élhette át újra.

A kolozsvári Zurboló néptáncegyüttes vasárnap este az Északi Színházban lépett színpadra.

A Pótlás című táncjáték az asszonyokra vonatkozó, hagyományos magyar népi kultúra szabályainak áthágását jelenítette meg.

A Zurboló néptáncegyüttes produkciója a néphagyományokat kedvelő fiatalok és idősek számára is nagyszerű szórakozást nyújtott.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: