2009-11-25 15:45:02• hírek • Szatmár.ro

Túlterhelt lett

A hideg idő beálltával egyre több hajléktalan keres éjjeli menedéket a szatmárnémeti hajléktalanszállón. Matracokkal pótolják a meglévő helyek számát.

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) munkatársai jelenleg közel kétszáz hajléktalant tartanak számon. Ezeknek a rászorulóknak nem csupán szállást biztosítanak, hanem lehetőségük van szakértő segítségét kérni a társadalomba való visszailleszkedéshez. A hideg téli hónapokban előfordul, hogy éjszakánként akár százan megfordultak a hajléktalanszállóban.

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a hajléktalanszállót felkereső rászorulók száma. Főleg, a férfiak számára kialakított helyek bizonyulnak kevésnek. A hajléktalanszállón dolgozók számítottak rá, hogy a hideg idő beálltával egyre többen szorulnak majd segítségre, ezért nem érte őket váratlanul a jelenség. Akit nem tudtak azonnal elszállásolni, később visszajön egy-két nap múlva és újra próbálkozik.

A szatmárnémeti hajléktalanszállón jelenleg 36 férfi elszállásolására van lehetőség, melyet matracok elhelyezésével 45-re növeltek - tudtuk meg Daniel Saveanutól, a hajléktalanszálló vezetőjétől. Elmondása szerint, a hajléktalanszállóra kerülők szinte mindannyian lépcsőházakban vagy szárítókban húzták meg magukat. Innen a lakók nyomására kellett távozniuk és nem lévén más választásuk, a hajléktalanszállóra kerültek.

A női részlegen egyelőre nincs túljelentkezés - tette hozzá Saveanu.

Sok hajléktalan a sürgősségiről kerül a hajléktalanszállóra. Ide többnyire elég rossz állapotban szállítják be őket, legtöbbet ittas állapotban. Miután ellátták őket, a hajléktalanszállóra irányítják. Sokan már néhány nap múlva visszakerülnek a sürgősségire.

Az év eleje óta több mint száz olyan esetet regisztráltak a megyei kórházban, akik hosszú időre az egészségügyi intézményben maradtak, ugyanis nem volt hova őket hazaküldeni. További gondot okoz, a kórházban „felejtett" csecsemők elhelyezése.

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság szakemberei már korábban szorgalmazták, hogy ezeket a rászorulókat a valamikori lakhelyük szerinti önkormányzat költségén lássák el, azonban mostanáig nem sikerült megoldást találni a problémára.


Tavaly januárban adták át a felújított hajléktalaszállót
Tavaly januárban adták át a felújított hajléktalaszállót


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: