2010-04-28 15:50:46• hírek • Tóth Klarissz

Túlsúlyt okozó „LIGHT” termékek

Az egészséges életmód hívei és a fogyókúrázók, az esetek többségében igyekeznek lightos termékeket vásárolni illetve fogyasztani: light margarin, 0%-os joghurt, zero cola, virsli stb. De mit is jelent a light, és milyen hatásuk van ezeknek a termékeknek?

Light= édes ízvilágú termékek, melyek kevés zsiradékot, cukrot vagyis kalóriát tartalmaznak - legalábbis ezt állítják róluk. A reklámok manipulatív hatásának köszönhetően a fogyasztók többsége pedig elhiszi, hogy a lightos élelmiszerek egészségesebbek, ezért ezekhez a termékekhez egészségbarát hatóanyagokat társítunk. Táplálkozás szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, a light nem jelenti azt, hogy az adott termék kevesebb kalóriát tartalmaz. Sokan azért vásárolják ezeket a termékeket, mivel abba a tudatba ringatják magukat, hogy elvileg nem tartalmaznak hízásra hajlamosító anyagokat és kalóriaszegények.

De a bennük található édes ízt pótló anyagok tulajdonképpen mesterséges anyagok, melyek lerakódnak a szervezetben és csak nagyon nehezen ürülnek ki. Nem árt tudni, hogy a lightos termékek többségénél mindössze a zsírtartalmat csökkentik, a cukrot viszont nem. Mindenekelőtt el kell olvasni az élelmiszerek címkéjét, a light termékek ugyanis nem biztosítják a szervezet számára szükséges jóllakottság érzését, mindössze megtöltik a gyomrot, így továbbra is éhesek maradunk. A lightos termék kevesebb kalóriamennyiségét az esetek többségében azáltal érik el, hogy több vizet adnak hozzá, illetve felfújják gázzal. Amerikában végzett kísérletek bizonyítják, hogy ezeknek a terméknek a fogyasztása által nem csökkent az a kísérletben résztvevők testsúlya, hanem nőtt. A cukrot és a zsírt helyettesítő anyagok ugyanis fokozzák az étvágyat. Ez azt jelenti, hogy a lightos termék fogyasztásával nem oldható meg a túlsúly problémája, tehát a „lightos hajcihő kész átverés". Elvégre fogyasztói társadalomban élünk, a fogyasztó pedig táplálkozik, ezért vásárol, a lightos termékeket ráadásul jóval drágábban árusítják.

A lightos termékek lélektani hatásai

A túlsúlyosak, háborgó lelkiismeretük megnyugtatása miatt vásárolnak light élelmiszereket, vagyis abba a tudatba ringatják magukat, hogy egészségük érdekében elméletileg mindent megtettek. Közben pedig bűntudat nélkül nassolnak más, kalóriadús ételeket. Természetesen mindenikek jogában áll olyan termékeket fogyasztani, melyek életstílusához, életkorához és egészségi állapotához leginkább illeszkednek. Tény az, hogy az ideális testsúly elérése nem a light termékek fogyasztásával érhető el, hanem az életstílus átalakításával és az egészséges életmód kialakításával. A tudatos vásárlás pedig azt jelenti, hogy nem dőlünk be a „lightos reklámok" manipulatív hatásának.


Ne dőljünk be a „lightos reklámok” manipulatív hatásának

Ne dőljünk be a „lightos reklámok” manipulatív hatásának


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: