2011-05-18 12:11:27• hírek • Szatmár.ro

Túlsúlyos kisgyermekek

- A napokban egy nagyon érdekes könyvet olvastam Michel Montignac táplálkozási szakértő tollából, Obezitatea la copii - metode de preventie si tratament címmel (Litera kiadó 2010). A könyv elolvasása előtt úgy gondoltam, mint legtöbben közülünk, hogy ha egy kisgyerek az átlagnál gömbölyűbb, az nem probléma, hiszen előbb-utóbb megnyúlik, megvékonyodik, vagy hogy azért gömbölyű, mert a szülei is túlsúlyosak, és ezen nem lehet segíteni - fejti ki Gödri Réka, a Szatmár.ro szakértő rovatának gyermeknevelési tanácsadója.

Azonban nagyon elgondolkodtató amit a szerző ír: az utóbbi negyven évben ugrásszerűen megnőtt a túlsúlyos kisgyermekek száma. Az Amerikai Egyesült Államokban számuk ötévente megduplázódik, Románia pedig Európában a harmadik helyen áll a túlsúlyos kisgyermekek számát tekintve. A túlsúly cipelése a kisgyermekek esetében sem egészséges: légzési nehézségek, ortopédiai problémák, hormonzavar, II típusú cukorbetegség és egyéb betegségek kialakulását okozhatja.

Montignac a túlsúlyt elősegítő tényezőkként az öröklődést, a helytelen táplálkozást, valamint a televízió és számítógép előtt töltött idő megnövekedését nevezi meg. Úgy véli, hogy a 6 éves kor előtti robbanásszerű súlynövekedésre feltétlenül oda kell figyelni. A kisgyermekkori túlsúlyt a fent említett tényezőkön kívül a magas glikémiás indexű élelmiszerek (fehér kenyér, cukor stb. - lásd lejjebb), valamint a túlzott fehérjebevitel (friss tehéntej) számlájára írja. Könyvében azt is kiemeli, hogy a túlsúly nem végzetszerű, lehet tenni ellene. Érdemes hát fokozottan odafigyelnünk kisgyermekünk (és egyúttal családunk) táplálkozására, életmódunkra.

Íme néhány élelmiszer, amelyek túlzott fogyasztása túlsúly kialakulásához vezet, és egészséges alternatívájuk:
-fehér kenyér- helyette teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (sajnos a bolti kenyerek között ritkaság az ilyen), Wasa kenyér (pászka)
-cukor- édességek helyett fogyasszunk sok friss vagy aszalt gyümölcsöt. Süteményeinket készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből, kevesebb cukor (vagy fruktóz) hozzáadásával.
-krumpli (különösen a zsírban, olajban sült krumpli, chips, krumplipüré)- krumpli helyett hús mellé egészségesebb köret a zöldsaláta, párolt zöldség, hüvelyesek (lencse, csicseriborsó, paszuly).
-panírozott húsok helyett grillezett, párolt hús
-fehér rizs helyett basmati rizst, barna rizst vagy vadrizst ajánl a táplálkozási szakértő
-csokoládé szeletek, csokis édességek helyett 70% vagy több kakaót tartalmazó csokoládé
-üdítő italok, édesített gyümölcslevek helyett víz, frissen facsart gyümölcslé, édesítetlen tea

A túlsúlyhoz vezető élelmiszerek kiiktatása bizonyára nem könnyű feladat az olyan családokban, ahol a vasárnapi menü elengedhetetlen része a gyermekkorunk óta megszokott panírozott hús, krumplipüré kombináció (és azt hiszem nem kevesen vagyunk ezzel így). De kisgyermekünk és a magunk egészsége kedvéért érdemes kipróbálnunk a számunkra új, de egészséges alapanyagokat.

Montignac kisgyerekek számára kidolgozott módszerének, valamint a mögötte álló tudományos magyarázatnak a teljes ismertetése meghaladja a cikk kereteit. Az érdeklődőknek ajánlom a könyv elolvasását.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: