2014-04-25 16:41:18• hírek • Szatmár.ro

Túlsúly és munkahelyi diszkrimináció

Egy nemrégiben Amerikában készült felmérés adataiból kiderült, hogy a túlsúly és a kövérség nemcsak az egészségünkre, de a karrierünkre is negatív hatással van.

Az utóbbi 20 év kutatásai bebizonyították, hogy a túlsúly nagymértékben rontja a munkahelyi előmenetel lehetőségét, és hátrányt jelent az álláskeresés során is. Ez a jelenség leginkább az eladói és az ügyfélszolgálati állásokat betöltő dolgozókat érinti negatívan.

Azok, akik magasabb beosztásban vannak vagy háttérmunkát végeznek ez ügyben kevésbé érintettek.

A probléma abban rejlik, hogy egy sor sztereotípia létezik, amelyet a túlsúlyhoz társítanak. Az emberek hajlamosak arra, hogy másokat külső jellemzőik alapján minősítsenek. A tanulmány kimutatta, hogy a súlyproblémával küszködőket nehezebben fogadják el a munkahelyükön, és a beilleszkedéssel is több gondjuk akad mint azoknak, akik normál testsúllyal rendelkeznek.

Ez a jelenség leginkább akkor érezhető, amikor az érintettek egy állásra pályáznak és keresztül kell esniük a személyes megbeszélés rostáján. A visszautasítások nem mennek ritkaságszámba és cseppet sem meglepőek. A túlsúlyosakkal szemben felállított sztereotípiák közzé sorolják a lustaságot, a hanyagságot, az igénytelen megjelenést, az önkontroll és az önuralom hiányát, akiknek gondjuk van az egészségükkel, ebből adódóan pedig több gondot jelentenek a munkáltatónak. Tény az, hogy az ilyen jellegű elutasítás diszkriminációnak számít, mivel ez nagymértékben megnehezíti a hátrányosan megkülönböztetett álláskereső életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: