2010-01-08 13:11:52• hírek • Gozner Gertrud

Túloztak a tanügyi szakszervezetek

Az eredetileg tervezett 566 pedagógus helyett végül 701 személyt fognak elbocsátani a tanügyből - állítják a szatmári oktatási szakszervezetek képviselői.

Egy napvilágra került 2009 december 23-án aláírt dokumentum szerint Daniel Funeriu miniszter és az oktatási szaktárca államtitkára, Alina Bica Szatmár megyében 701 munkahely megszüntetését hagyta jóvá. A rendelkezést 2010 szeptember elseje és december 31 között fogják életbe léptetni. A fent megnevezett dokumentum december 29-én a Hivatalos Közlönyben is megjelent, és ennek alapján míg jelenleg a megyében 6539 tanügyi káder vesz részt az egyetem előtti oktatásban, ez a szám idén decemberre 5838-ra fog csökkenni.

A címzetes pedagógusok mellett helyettesítő tanárokat és a kisegítő személyzetet is elküldenek. Ez a rendelkezés mind a megyei tanács, mind a helyi polgármesteri hivatalok által finanszírozott posztokra érvényes.

Kónya László Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint a szakszervezetek képviselői rosszul értelmezték az adatokat, amelyek - valószínűleg egy számítógépes alkalmazott mulasztása folytán - hibásan jelentek meg a közlönyben. Amint Kónyától megtudtuk, valójában 442 poszt megszüntetését írja elő a szaktárca, ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy ennyi számú pedagógustól válnak meg. A szeptember elsején kezdődően valójában átszervezésre kerül sor.

Az oktatási minisztérium előírásai alapján a továbbiakban az első fokozatú tanárok nem lesz csökkentett óraszámuk, az igazgatók is kötelesek lesznek órákat tartani, több oktatási intézménynek a kis diáklétszám miatt megszűnik a jogi státus, ezáltal újabb igazgatói posztok szűnnek meg. Főleg vidéken a kis létszámú osztályokat összevonják, illetve tanulók hiányában ősszel kevesebb osztály fog indulni - zárta mondanivalóját a főtanfelügyelő-helyettes.



Ősztől kevesebb osztály fog indulni a megyében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: