2014-09-25 09:56:29• hírek • MTI

Túlélték a panda hármas ikrek a kritikus időszakot

Minden esélyük megvan a túlélésre a júliusban született panda hármas ikreknek - jelentette ki az óráspandák kutatóközpontjának igazgatója szerdán a Hszinhua hírügynökségnek.

Csang Ho-min szerint az újszülöttek a "veszélyes" időszakon már túl vannak, immáron több mint 50 napja egészségesek. Ők az első hármas ikrek, amelyek átvészeltek egy ilyen hosszúnak számító időszakot. A dél-kínai Kanton város Csanglung nevű állatkertjében látták meg a napvilágot, miután 12 éves anyjukat kétszer is mesterségesen megtermékenyítették.

Csü Hsziao, az anyapanda, a szecsuani Vulung óriáspanda bázison 2010-ben már sikeresen életet adott egy ikerpárnak, mielőtt az állatkertbe került.

A szakember elmondta, hogy a mesterséges megtermékenyítés eredményeként világra jött ikerpandák esetében a túlélés átlagos esélye ötven százalékos. A hármas ikreknél a korábbi esetek példája alapján ennek a valószínűsége mindössze egy százalék körül volt.

Csang utalt arra, hogy a múltban négy alkalommal találkoztak hármasiker-szüléssel, de valamennyi esetben legalább az egyik kis panda elpusztult: vagy valamilyen testi hibája volt, vagy az alacsony testsúlya okozott problémát. A szóban forgó - inkubátort is megjárt - három testvér mindegyike már elérte az azonos korú pandák szokásos súlyát.

A kutatóközpont igazgatója beszámolt arról is, hogy közreműködésükkel eddig 208 panda született és maradt életben. Mint mondta, törekszenek annak elérésre, hogy az állatok természetes módon szaporodjanak, de sok esetben erre nincs meg bennük a hajlandóság, s ilyenkor avatkoznak be.

Tavaly 49 pandakölyök született Kínában, közülük 42 van még életben, ami rekordot jelent. A tenyésztési technológia fejlődésének köszönhetően a fogságban élő óriáspandák száma 2013 végére világszerte elérte a 376-ot. A hazájukban, Kínában, vadon körülbelül 1600 óriáspanda él.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: