2009-06-15 14:27:49• hírek • Tóth Klarissz

Túlélőtippek nyaralóknak

A nyár beköszöntével, sokan tervezik a nyaralást, ez a készülődés időszaka. A legtöbben meggondolatlanul vetik bele magukat a nagy utazásba és kikapcsolódásba. Az ulticél kiválasztását követően, mielőtt útnak indulnánk számításba kell vennünk néhány rizikótényezőt is.

A nyaralás célja a kikapcsolódás, a feltöltődés, a pihenés és a szórakozás. Jobbik esetben egészségesen indulunk útnak, és arra vágyunk, hogy barna bőrszínnel, élményekkel teli, energiától feltöltődve térjünk haza. A nyaralásnak azonban számtalan veszélye is lehet. Annak érdekében, hogy a vakáció valóban az önfeledt időtöltésről szóljon, tartsuk szem előtt a következő tényezőket.

1. Biztosítás. Uticéltól és anyagi lehetőségtől függően, a legtöbben méregdrága utazásra fizetnek be, de a biztosítás megkötését mellőzik, így próbálnak némiképp spórolni. Annak érdekében, hogy a vakáció ideje alatt nyugodtak legyünk és biztonságban érezzük magunkat, mindenképpen kössük meg a biztosítást. Statisztikai adatok tanúsága szerint a nyaralás ideje alatt bekövetkező leggyakoribb balesetek és betegségek a következők: közúti baleset, alkoholmérgezés, a higiénia hiányában fellépő fertőzés, napszúrás, hasmenés, hőguta. Éppen ezért kössünk olyan biztosítást, ami esetleges baleset vagy komolyabb megbetegedés esetén a költségeket a kórháznak fizeti. Derítsük ki, hogy a megkötött biztosítás fedezi-e az ellátás teljes költségeit.

2. Hányinger és émelygés. A uticél eléréséig olykor meglehetősen hosszú távot kell megtennünk. Függetlenül attól, hogy repülővel, autóval vagy autóbusszal utazunk, sokunkat már néhány kilométer megtétele után émelygés, hányinger gyötör. Ennek megelőzése képen közvetlenül az utazás előtt egy órával vegyünk be hányinger elleni gyógyszert. Abban az esetben, ha az utazás huzamosabb ideig tart, szükség esetén menet közben bevehetünk még egy gyógyszert.

3. Napszúrás és napallergia. Az erős és káros UV-sugárzás következtében, valamint azért, mert sokan nem tartják be a napozásra alkalmas időszakokat, napszúrást kapnak. Ha fejünket és tarkónkat nem védjük kellőképpen, nincs rajtunk sapka vagy kalap, ennek egyenes következménye a napszúrás, ami már a nyaralás kezdetén elronthatja az önfeledt pihenést. Jellegzetes tünetek: erős fejfájás, magas láz, hidegrázás, hányinger. Ebben az esetben vegyünk be aszpirint és egy hányáscsillapítót, de a kalcium is enyhítheti a tüneteket. Ezt követően hideg, de nem jéghideg vízzel zuhanyozzunk le és aludjunk, pihenjük hűvös szobában. Az utóbbi években megduplázódott a napfényre érzékenyek száma, melynek hatására allergiás reakciókat produkálnak. Fényallergia esetén a bőr egyes fényhullámokra fokozottabb érzékenységet tanúsít, súlyosabb esetekben akár gyulladás is kialakulhat.

4. Hőkimerülés és hőguta. Ez a súlyos betegség abban az esetben jelentkezik, ha a szervezet a magas páratartalom és a nem megfelelő ruházat viselése miatt nem tudja kelőképpen leadni a hőt, ugyanakkor az erős verejtékezés miatt sok sót és folyadékot veszít, és a folyadékutánpótlás nem megfelelő. Hőkimerülés tünetei: általános kimerültség érzése, aluszékonyság, folyamatos szomjúság érzése, hányinger, hányás, végtaggörcs és szédülés. A hőguta a szervezet legsúlyosabb állapota, melynek során a belső testhőmérséklet egészséget károsító módon megemelkedik, vagyis összeomlik a szervezet belső hűtőháztartása. A test hűtését követően gondoskodunk kell só- és folyadékutánpótlásról, ugyanakkor ebben az állapotban a szervezetnek dupla dózis kalóriát kell adnunk. Bizonyos esetekben nem elegendő az otthonról hozott elsősegélydoboz gyógyszereit alkalmaznunk. Lényeges, hogy a nyaralás ideje alatt bármilyen szokatlan tüneteket tapasztalunk forduljunk orvoshoz.


Az erős és káros UV-sugárzás következtében sokan napszúrást kapnak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: