2014-03-05 19:23:04• hírek • MTI

Túl vannak a hivatali eskün az új kormány miniszterei

Letették a hivatali esküt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új román kormány miniszterei szerdán, köztük a magyar érdekképviselet által jelölt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A miniszterek a román elnöki hivatalban tették le a hivatali esküt.
Traian Basescu román államfő előzőleg bejelentette: megállapodott Victor Ponta miniszterelnökkel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját. Az államfő korábban alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg a kormányátalakítással kapcsolatban és meg akarta várni az ellenzék alkotmányossági óvásának elbírálását.

Basescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán rámutatott, nem teljesíthetik Basescu kérését, mert az ideiglenes miniszterekkel működő kormány nem vállalhat felelősséget a beiktatásra váró kabinet programjáért. Délután sikerült Basescunak és Pontának megegyeznie abban, hogy beiktatják a minisztereket és majd az új kabinet fogja teljesíteni az elnök elvárását, elfogadtatva a parlamenttel is a magyar szövetséggel kiegészült kormány programját.

Basescu a beiktatás előtt rámutatott: fontos, hogy az alkotmányossági óvást ettől függetlenül elbírálja a taláros testület, mert ilyen politikai helyzetre még nem volt példa Romániában. Kifejtette: korábban legfeljebb az fordult elő, hogy egy-egy párt kilépett a kormányból, de arra nem volt példa, hogy egy kormányátalakításnál új politikai alakulat csatlakozzék a koalícióhoz. Basescu úgy vélekedett, bármilyen döntést is hoz az alkotmánybíróság, a taláros testületnek nem áll hatalmában a kormányt leváltani, azt csak a parlament tehetné meg.
A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.
Az eskütétel nyomán szerdán este hivatalba lépett az RMDSZ részvételével alakult új román kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: