2018-09-29 07:01:53• hírek • MTI

Túl sokat tud rólunk, de nélkülözhetetlen

Két bolondos-tehetséges diák húsz éve a sokat emlegetett garázsban összedobott egy keresőt, amiből a világ egyik legnagyobb és legellentmondásosabb cége lett: a Google.

Ünneprontás lenne az óriásvállalat születésnapján részletezően arról beszélni, hogy milyen túlhatalomhoz jutott a cég, hogy akinek csak egy Google fiókja van, arról kitörölhető adatbázisba gyűjt minden hang és szöveges keresést, tudja, hogy bármikor is mire keresett, mikor, hány órakor, merre járt, akár évekkel ezelőtt, s hogy mi érdekli igazán.

 

A Stanford két Ph.D. hallgatója, Larry Page és Sergey Brin új keresőmotorja mára nélkülözhetetlenné vált, igévé alakult, ha bármi érdekel minket, „kiguglizzuk” – és így minden újabb kérdéssel és válasszal megint többet tud rólunk az óriás. Ma már több mint 150 nyelven és több mint 190 országban.

 

Még a cég születésnapja sem egyértelmű, mert különböző napokon megünnepli. Az egyik a Google domain bejegyzésének napja, 1997. szeptember 15, a másik a cégalapításé, azaz 1998. szeptember 4, s ünnepségeket tartanak szeptember 7-én és 27-én is.

 

Tegnapi születésnapját viccesen-kedvesen Doodle-vel ünnepelte. A doodle logó a Google cég keresőoldalán látható céges embléma alkalmi változata, valamilyen fontos eseményről, személyről. Ezúttal önmagukat ünnepelték.

 

A szó, googol a matematikai szlengben azt a számot jelöli, melyben az egyes után száz darab nulla áll. Ezt írták el alapításkor.

 

1997 őszén Brin és Page új nevet keresett a nehézkes nevű BackRub keresőprogramnak. Page szobatársa egyik tanácskozáson a Googolplexet javasolta, azzal az indokkal, “olyan terméket akartok kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy az emberek nagy mennyiségű adatot kereshessenek, márpedig a googol az nagyon nagy szám”.

 

Page, akinek megtetszett a név, ellenőrizte, szabad-e a domainnév, és még aznap este regisztrálta is, de önkéntelenül hibásan írta le: “google”, majd az új nevet a szobájában felírta a táblára. Másnap valaki alá írta: “talán googol akart lenni?”.

 

De ez, a helyes név akkor már két és fél éve regisztrálva volt. Így lett a Google Google.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: