2012-04-15 17:03:13• hírek • Szatmar.ro

Tudtad-e: Szatmár megye két olimpiai bajnokkal rendelkezik?

Az 1984-es olimpiai bajnok román evezős csapat
Az 1984-es olimpiai bajnok román evezős csapat

Amióta a modern kori játékokat 1896-ban életre hívták, azóta az olimpia sport, dráma, megmérettetés, küzdelem, ünnep, üzlet, politika, botrányok és legendák táptalaja. Egy valami biztos: a nyári olimpiai játékok mellett manapság nem lehet közömbösen elmenni. A legközelebbi megaviadal július 27-én veszi kezdetét Londonban és augusztus 12-ig kész lekötni a halandó tévénézők figyelmét.

Amint arról korábban beszámoltunk, Adrian Pop párbajtőröző személyében talán Szatmár megyének is lehet képviselője az angol fővárosban. Vélhetően kevesen tudják azonban, hogy a Szatmár megyei sportolók a múltban nem csak részt vettek az olimpián, hanem bajnoki címet is nyertek. Érdekes módon mindkét olimpiai bajnokunk nő. A párhuzam azonban ezzel még nem ér véget, hisz mindketten az 1984-es nyári olimpián értek fel a csúcsra. Ráadásul két olyan sportágban, amelynek jelenleg semmiféle jelene nincs Szatmár megyében: Cristina Grigoras tornában, Maricica Titie-Taran pedig evezésben tudott nyerni.

Az 1984-es olimpiát Los Angelesben rendezték és elsősorban azzal vonult be a történelemkönyvekbe, mert a kommunista blokk országai bojkottálták és nem vettek részt rajta. Románia azonban szembe szállt a moszkvai akarattal és nem bánta meg. Minden idők legsikeresebb olimpiáját produkálta: 20 arany-, 16 ezüst- és 17 bronzéremmel a második helyen végzett a házigazda Egyesült Államok (83 arany, 61 ezüst, 30 bronz) mögött. A szatmáriak érdemeiből mindez semmit sem von le, hisz így 140 nemzet legjobbjai mérettettek meg.

Az 1984-es román olimpiai bajnok tornász csapat

Cristina Grigoras az 1980-as moszkvai olimpián már szerzett egy ezüstérmet a román tornacsapattal, Los Angelesben pedig Szabó Erzsébet, Lavinia Agache, Laura Cutina, Simona Pauca és Mihaela Stanulet oldalán a csúcsra ért. A Kisgércén született Maricica Titie-Tarna szintén csapatban, a 4+1-es evezőcsapatban szerzett aranyérmet Ioana Badea, Sofia Conban, Ecaterina Oancia és Anisoara Sorohan mellett. Ő 1987-ben az akkori Német Szövetségi Köztársaságba emigrált és NSZK színekben folytatta a versenyzést.

Az eddigi olimpiákon összesen 106 romániai sportoló 86 olimpiai elsőséget és 155 aranyérmet tudhat magáénak. A történelmi térségeket figyelembe véve a legtöbb olimpiai bajnokot, 34-et Moldova és Havasalföld adta, Erdély (Bánsággal együtt) 18 bajnokot számlál, megelőzve Dobrudzsát (16) és Olténiát (4).

Ami a megyéket illeti, Bukarest magasan vezet 15 olimpiai bajnokkal, megelőzve Tulceát (9) és Botosanit (8). Összesen öt olyan megye van, amely nem büszkélkedhet egyetlen olimpiai bajnokkal sem és talán meglepő, de Krassó-Szörény és Valcea mellett valamennyi szomszédunk, Szilágy, Bihar és Máramaros is nullával áll.

A ProSport sportnapilap januárban készített felmérése szerint Romániában alig 230.000 igazolt sportoló volt 2010-ben. Szatmár megyében ez a szám 3964, míg húsz évvel ezelőtt még 5315 volt. Ez alig teszi ki a megye összlakosságának az 1,08%-át...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: