2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-09-07 12:38:49• hírek • Agerpres.ro

Tudose: Magyarország a két ország kapcsolatait kozkáztatja

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, nem hinné, hogy Magyarország elrontja a két ország közti diplomáciai kapcsolatokat. A kormányfő azt követően nyilatkozta ezt, hogy Magyarország külügyminisztériuma kijelentette, amennyiben nem oldják meg a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét, meghatározatlan ideig felfüggesztik Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatást.

"Én nem hinném, hogy Magyarország ilyen szinten elrontaná a diplomáciai kapcsolatokat és a közös gazdasági érdekeket, mert nem csak nekünk vannak gazdasági érdekeink Magyarországon, hanem nekik is vannak itt. Nem hinném, hogy eljutunk odáig" - nyilatkozta a kormányfő az Antena3 televízió műsorában.

A miniszterelnököt a Budapestről "táplált" konfliktusról kérdezték: "Szerintem mi is tápláljuk azáltal, hogy erről beszélünk" - válaszolta Tudose.

A kormányfő szerint a két ország közötti diplomáciai feszültség egy téves értelmezés miatt alakult ki. "Én nem hinném, hogy a magyar állam ilyen szinten játszana, és szerintem itt egy téves értelmezéssel állunk szemben" - mondta Tudose. Az az ügy, amelyre Magyarország eme válasza érkezett, "igazságszolgáltatási probléma, ugyanakkor egy kommunikációs hiba és a helyi tanács által elkövetett hiba" miatt alalkult ki.

"Románia egy mintaország a világon, ami a vallási, etnikai és egyéb fajta toleranciát illeti. És ezt mindenki tudja" - hangsúlyozta a kormányfő.

A marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét,
Marius Gabriel Lazurcát, tájékoztatott az MTI.

Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta: a nagykövettel közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus líceum működését felfüggesztik. A sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, Magyarország ezt a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, a családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásnak értékeli.

A külügyminisztérium közleményben reagált erre, hangsúlyozva, hogy a katolikus líceum ügyének egyéb témákkal való összekapcsolása, mint például Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvételéhez ígért támogatás megvonása, "teljes mértékben helytelen, ellenséges és kontraproduktív"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: