2009-08-02 11:29:02• hírek • MTI/AP

Tüdőpestis gyilkol Kínában

Tízezer embert helyeztek karanténba egy északnyugat-kínai városban, miután egy ember tüdőpestisben meghalt, tizenegy pedig megfertőződött a potenciálisan halálos betegséggel.

Egy 32 éves marhapásztor halt meg a Csinghaj (Qinghai) tartományban fekvő Ziketan városban - közölte a tartományi egészségügyi hivatal szombaton. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy mikor következett be a halál. A fertőzöttek többsége az elhunyt férfi hozzátartozója, kórházban ápolják őket, állapotuk stabil. A tízezer lakost számláló várost azonban egészségügyi zárlat alá vették, és szakértőket küldtek a helyszínre.

A tüdőpestist cseppfertőzés útján a szervezetbe jutó baktérium okozza, emberről emberre terjed. Ugyanaz a baktérium idézi elő, mint a fekete halál néven is ismert, jobbára bolhacsípéssel terjedő bubópestist, amely a középkorban 25 millió embert ölt meg Európában.

Miközben a bubópestis antibiotikummal ma már jól kezelhető, ha időben diagnosztizálják, a tüdőpestis azon fertőző betegségek közé tartozik, amelyek a legtöbb halálos áldozatot szedik. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint az ember a fertőzéstől számított 24 órán belül meghalhat tüdőpestisben. A csinghaji egészségügyi hivatal figyelmeztetett mindenkit, aki július 16. után járt Ziketanban vagy térségében, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha belázasodott vagy köhög.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: