2011-01-28 14:01:04• hírek • Szatmar.ro

Tudományos konferenciát tartottak

A Szatmár Megyei Múzeum adott otthont a Középkori egyházi építészet Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben - Kutatások és értelmezések elnevezésű előadásnak.

A két szomszédos megye tanácsa 2009-ben nyújtotta be az Európai Unió által kiírt pályázatra a projektet, amely 2011-ig tart. A pénteki találkozó az első állomása a folyamatnak, amikor az eddigi kutatások eredményeit mutatják be.
Összesen 30 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyei templom építészetét mutatják be, ebből 20 magyarországi és 10 erdélyi. Ezek népszerűsítésére egy három nyelvű honlapot, illetve egy könyvet is kiadnak majd a munkafolyamat végén. A templomok mellé ugyanakkor népszerűsítő táblát helyeznek el, az épület rövid történetét feltüntetve rajta.

A pénteki találkozót Marta Liviu múzeumigazgató nyitotta meg, majd Stef Adrian, Szatmár Megye Tanácsának alelnöke, illetve Deák Attila, a projektben magyarországi társ megye részéről ismertette a projektet.
A két politikus hangsúlyozta a program fontosságát, majd Kollár Tibor beszámolójával elindult a tulajdonképpeni konferencia.
Németh Péter a középkori Szatmár megyéről ejtett szót, Szőcs Péter pedig a megye középkori műemlékeinek kutatási helyzetképét ismertette.

Az Árpád-kori Szatmár templomairól Szakács Béla Zsolt beszélt, Papp Szilárd a gótikus templomokról, Terdik Szilveszter a fatemplomokról, Kiss Lóránd Szatmár megye középkori templomaiban történő falképkutatásainak eredményeit osztotta meg az egybegyűltekkel.
Emődi Tamás Tasnád és Bere középkori templomainak kutatását, Németh Péter a nagygéci volt református templomról, míg Csikós Veronika a középkori Szatmár megye kőszobrairól tartott beszámolót.

A délutáni órákban több hazai, illetve magyarországi kutató fog még megszólalni, majd 16 órakor sor kerül az összegzésre, illetve a vitaindításra. Szombaton egy tanulmányi kiránduláson vesznek részt a kutatók, amelynek során útba ejtik Erdődöt, Ákost, Tasnádot, Nagykárolyt és Kaplonyt.


Hazai és külföldi kutatók vettek részt a konferencián
Hazai és külföldi kutatók vettek részt a konferencián



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: