2010-10-10 09:50:59• hírek • Póti Orsolya

Tudományos konferenciát tartottak

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) az erdélyi, illetve magyarországi szakemberek bemutatkozásának és szakmai megbeszélésének céljából tartott konferenciát Szatmárnémetiben.

A konferencia szombat reggel 9 órától, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpontban,ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a melyet plenáris előadások sorozata követett. A délelőtti előadásokon részt vett a megyeszékhely polgármestere Ilyés Gyula, valamint Erdei D. István képviselő, akik szintén az EMT tagjai és egykor alapítótagjai voltak.

A plenáris előadások érdekesebbnél érdekesebb témákat vetettek fel, mint például: hogyan találja meg egymást két eszköz a jövő Internetében, valamint visszatekintést és jövőképet kaphattunk az energiáról. A fél órás előadásokat magyarországi szakemberek tartották, majd a szatmárnémeti Technosam Kft. igazgatója, Márkos Tibor tartott cégbemutatót.

A délelőtti tudományos előadásokat szekció-előadások követték a Református Gimnázium első emeletének termeiben. Az I. teremben számítástechnika és oktatás, hálózati kommunikáció és internet, valamint irányítástechnika és méréstechnika témákban párhuzamosan zajlottak előadások. A II. teremben informatikai alkalmazásokról, a képfeldolgozásról és a mesterséges intelligenciáról tudhattak meg többet az érdeklődők. A harmadik termében a villamos és hőenergia termeléséről és takarékos felhasználásáról hangzottak el érdekes előadások. Dr. Szabó Lóránd a Kolozsvári Műszaki Egyetem professzora a villamos járművek történetéről tartott előadást.



 

A Nemzetközi Energetika- Elektrotechnika Konferencia, illetve a Nemzetközi Számítástechnika és Oktatás Konferencia az EMT legfiatalabb tudományos konferenciái, melyet villamosmérnökök és energetikai szakemberek kezdeményeztek tíz évvel ezelőtt. A szervezők fő célja az elektrotechnika terén dolgozó szakemberek kapcsolatteremtése és kölcsönös tájékoztatása az energetika-elektrotechnika helyzetéről és a tendenciákról.

Az előadások este 19 órától kerekasztal megbeszélés követte, melynek címe „Jó mérnök mindig tanul - magyar-magyar műszaki kezdeményezések" volt, melyen bárki részt vehetett. A konferenciát az EMT, Energetika-elektrotechnika szakosztálya szervezte, társszervező pedig a marosvásárhelyi Sapientia EMTE volt. A konferencia elnökei Dr. Bíró Károly Ágoston, az EMT Energetika-elektrotechnika szakosztályának elnöke, és Dr. Sebestyén Pál-György, az EMT számítástechnikai szakosztályának elnöke voltak. Előadtak marosvásárhelyi, kolozsvári és magyarországi professzorok.


 



Több egyetemista és doktorandusz is részt vett a konferencián


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: