2017-01-28 08:11:16• hírek • Szatmár.ro

Tudományos előadások a Partiumról

Partiumi tematikájú előadás-sorozattal zárult pénteken a XI. Magyar Kultúra Hete. A témát régóta kutató történészek, szociológusok voltak a délután meghívottjai az Ács Alajos Stúdióteremben.

Tóth-Páll Miklós színművész, az Ady Társaság alapítóelnöke tavaly novemberben Csengerben járt a Partiumi kutatások nevet viselő konferencián, melyet a Partiumi Területi Kutatások Intézete (Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad), a csengeri O'sváth Gyűjtemény és az Érintő Egyesület szervezett. Végighallgatva a konferencia előadásait, úgy érezte, az idei Egycsillagú égbolt - XI. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozaton is helye lenne egy ilyen tematikájú tanácskozásnak, hiszen keveset beszélünk, és még kevesebbet tudunk magáról a Partiumról.

A Partiumot kutató szakemberek közül két szatmári kötődésűt és egy debrecenit hívott meg: pénteken délután először Gulyás László Szabolcs (főiskolai adjunktus, Nyíregyházi Egyetem) tartotta meg előadását Egyházszervezet a középkori Szatmár megyében címmel, majd a nagykárolyi születésű, sváb gyökerekkel rendelkező Ludescher Gabriella (egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem) beszélt rendkívül izgalmasan a partiumi identitástudat kérdéséről.

Főleg a hallgatóság „érzelmeire" alapozva, személyes élettörténeteivel színesítve előadását, olyan kérdésre kereste a választ, hogy honnan is eredeztethető az a zűrzavar a fejekben, ami az anyaországbeli emberek fejében - és sokszor a partiumi magyarokéban is - kavarog, hiszen nehezen megkülönböztethetőek olyan fogalmak a mi esetünkben, minthogy mit tekintünk nemzetünknek, mit szülőföldünknek és mit anyaországunknak.

A tanácskozást a szatmári Zakota Zoltán (egyetemi adjunktus, Partiumi Keresztény Egyetem) A partiumi régióban rejlő lehetőségek című előadása zárta, ami gazdasági-ökológiai szempontból vizsgálta a térséget.

Bár a résztvevők száma a várthoz képest igen csekély volt, és az előadók több ízben is említést tettek róla, hogy nagyon hiányolják a fiatalságot a teremből, a hallgatók igen aktívan bekapcsolódtok a történésekbe, sokat kérdeztek és megosztották egymással meglátásaikat, nézeteiket.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: