2014-05-20 17:23:59• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: januárban még leszavazták, most pedig mindenki kerülőutat ígér!

Tisztességes kampányzárásra szólítja fel az RMDSZ ellenfeleit Pataki Csaba szenátor. A szövetség megyei elnöke felhívta a figyelmet, hogy az oly sokat ígérgetett kerülőút és a harmadik Szamos-híd tervezetét évről évre egyedüliként az RMDSZ támogatta. A politikus szerint a kettes körzetben egyedül az RMDSZ-nek van tiszta és támadhatatlan jelöltje.

„Immár 25 éve a közösséget szolgáljuk. Az RMDSZ igyekszik évről évre pozitív üzenetekkel elnyerni az emberek bizalmát. Nekünk soha nem ellenségeink, hanem választási ellenfeleink voltak. Soha nem támadtunk és nem gyaláztunk senkit, mindenkit igyekeztünk tisztelni. Minden egyes alkalommal meg kellett azonban tapasztalnunk, hogy ez a tisztelet eltűnőben van", nyitotta sajtótájékoztatóját Pataki.

„Az RMDSZ pozitív üzenetekkel politizál és nem betarthatatlan, sokszor már nevetséges ígérgetéssel", folytatta Pataki. A szenátor emlékeztetett arra, hogy az idei és a tavalyi költségvetés elkészítésekor az RMDSZ volt az egyetlen párt, amely támogatta az oly sokszor megígért kerülőút és a harmadik Szamos-híd megépítésének ügyét. Ezért erre a célra egyetlen lej sincs elkülönítve a költségvetésben. „Azt, hogy a miniszterelnök megígérte, hamarosan kiírják a kerülőút és a híd kivitelezésének közbeszerzési licitjét, mutatja: az RMDSZ ismét kormányon van és ismét figyelembe veszik törekvéseit", mondta a szenátor.

Pataki szót ejtett a Szatmár megye által idén kapott kormánytámogatásról is. „Egyesek 25 millió lejes kormánytámogatással büszkélkednek? Az előző ciklusban megnyertük a 100 millió eurós pályázatot az ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítésére, közel 100 millió lej támogatást kaptunk a szemétgazdálkodás korszerűsítésére - az ökologikus szeméttelep megépítésére és a szeméttelepek bezárására -, de említhetném az egészségügyi rendszer korszerűsítésébe fektetett 50 millió lejt is", sorolta Pataki. „Ráadásul ehhez a 25 millió lejhez sincs senkinek semmi köze, hisz ennyit kapott az ország valamennyi megyéje", tette hozzá.

Magyar Lóránd, az RMDSZ városi frakciójának elnöke szerint „lassan az emberek is kezdenek ráébredni, hogy a megye és a város előző vezetése realista, nem populista módon igazgatta a két önkormányzatot. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mi megnyertünk olyan pályázatokat, amelyeket a jelenlegi vezetőség a jelek szerint képtelen befejezni", mondta.

Magyar elsősorban az ivóvíz- és kanalizálási rendszer bővítését célzó Apaserv-projektre és az Északi Színház felújítására gondolt. „A két színtársulat már réges-régen elköltözött, ennek ellenére a felújítás kivitelezési szerződése azóta sincs aláírva", magyarázta Magyar. A tanácsos figyelmeztetett: mindkét pályázat lejárati ideje - 2015 decembere - vészesen közeledik!

Végezetül Pataki arra szólította fel a többi pártot, legalább a kampány utolsó napjaiban folytassanak tiszta harcot! „Remélem senki sem tart választási sajtótájékoztatót közintézményekben és semmilyen újabb megemlékezést sem akarnak kisajátítani", utalt a szenátor két múlt heti eseményre. Ovidiu Silaghi liberálisból lett szociáldemokrata jelölt múlt hétfőn a megyei tanács épületében tartott sajtótájékoztatót, Adrian Stef tanácsos pedig ezt teljesen természetes dolognak tartotta, holott törvénytelen.

A másik esemény szerdán történt, amikor a megye és a város PSD-és vezetősége magának sajátította ki az 1970-es árvíz áldozatairól való megemlékezést. „Figyelembe véve, hogy az áldozatok 90%-a magyar volt, felháborító, hogy csak román nyelvű emléktáblát helyeztek ki és csak ortodox szertartás szerint tisztelegtek emlékük előtt. Ez etnikai és vallási diszkrimináció!", folytatta Pataki.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint a választások előtti napon és a választások napján, jelen esetben tehát május 24-én és 25-én tilos bármiféle tömegrendezvényt szervezni. „Ha jó minőségű hűtőik vannak, eláll az a töltött káposzta vagy bab, amit előkészítettek, még egy-két napig" utalt az utóbbi évek lacikonyhás össznépi rendezvényeire.

„Figyelembe véve, hogy a 2-es körzetben mindenféle egzotikus jelöltek, átigazolás-királyok és showmanek indulnak, az országos média figyelme is ránk irányul. Remélem, nem válunk nevetség tárgyává. Remélem a választások után büszkék lehetünk arra, hogy szatmáriak vagyunk", jelentette ki Pataki.

A szenátor szerint az RMDSZ fel van készülve az eredmények megváltoztatásának kísérleteire is. „Legalább 25 fajta csalási fajtát ismerünk. A szavazóházakat kamerákkal fogjuk figyelni kívülről, hogy nehogy több legyen az érvényes szavazat, mint ahány ember bement", magyarázta. Értetlenségének adott hangot a mozgóurnák miatt is, mivel az EP-választásra 24-én 20.00 óráig kell jelezni az igényt, addig a 2-es körzetben zajló parlamenti választások esetében a választások napján az urnák lezártáig lehet kérni a mozgó urnát.

„Nagy Szabolcs az egyetlen, aki sem a választások előtt nem váltott pártot, sem utána nem kívánja elhagyni a pártját és semmiféle büntetőjogi vizsgálat nincs ellene", zárta a sajtótájékoztatót Pataki Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: