2009-03-16 11:46:42• hírek • Szatmár.ro

Tudj meg mindent az agy működéséről

Március 16-22 az Emberi Agy Megismerésének Nemzetközi Hete. Ez alkalomból a Szatmárnémeti Caritas Szervezet Open Clubja találkozót szervez, ahol bárki többet megtudhat az agy működéséről.

A Szatmárnémeti Caritas Open Clubja az Európai Unió által finanszírozott projekt kapcsán a következőket üzeni:

Március 16 - Ahhoz, hogy az agyad a „gondolkodás" műveletét elvégezze nagy mennyiségű energiára van szüksége. Ezért történhet meg az, hogy az intenzív szellemi munka után, ugyanolyan fáradtnak érzed magad, mint egy teljes napi fizikai munka után.

Március 17 - Az agyad egyetlen rizsszem nagyságú része 5-10.000 agysejtet tartalmaz.

Március 18 - Az agyvérzés okozta agykárosodás a három leggyakoribb elhalálozási ok egyike.

Március 19 - Az emberi agy kb. 100 milliárd agysejtet tartalmaz. Nagyjából ugyanennyi csillag van a galaxisunkban. Legalább 171 évre lenne szükségünk ahhoz, hogy össze tudjuk számolni őket!

Március 20 - Az idegrendszeri problémák kezelése lényegesen több időt vesz igénybe, mint a szív-, vagy a daganatos betegségeké.

Március 21 - Az agy oxigén nélkül 4-6 percig marad életképes.

Március 22 - Az agyunk 75% víz.

Március 23 - Naponta kb. 70.000 gondolat fordul meg a fejünkben.

Március 24 - Nem tudod saját magadat csiklandozni. A kisagy figyelmezteti az agy többi részét, hogy Te saját magadat készülsz megcsiklandozni és így az agyad érvényteleníti az ez által kiváltott ingert.

Március 25 - Az agyad nem érez fájdalmat, mivel maga az agy nem tartalmaz olyan idegeket, amelyek regisztrálják a fájdalom érzést.

Ha sikerült felkelteni az érdeklődésetek, többet is megtudhattok az Emberi Agy működéséről, ha részt vesztek a Szatmárnémeti Caritas által szervezett Open Club találkozón, amelyre március 25-én, délután 5 órától kerül sor a G.M. Zamfirescu Kultúrház nagytermében. A belépés ingyenes.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: