2017-10-05 08:23:18• hírek • Szatmár.ro

Tudatos konfliktuskezelés

A feszültség-teli személyes helyzetek kezelésére ismertek meg módszereket a Püspökség világiak irodája által, szeptember végén-október elején szervezett képzésen részt vett személyek.

Karl Luster-Haggeney kommunikációs szakember, a Hamm-i ifjúsági integrációs központ vezetője tartott képzést az erdődhegyi Helga Winter közösségi házban az erőszakmentes kommunikációról. Ez a szakterülete amúgy, otthon is képzéseket, programokat vezet diákok-fiatalok számára, Erdődhegyen pedig a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye csoportvezetőit, a különböző lelkiségi csoportok tagjait szólította meg.

A hétvége során nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatra, így már az elején megfogalmazták a hozott-érzéseket, beszéltek a közeli személyes vitákról, konfliktusokról. Ezeket az erőszakmentes kommunikáció négy lépésének tükrében vizsgálták: az értékelésmentes megfigyelés; a konfliktusban résztvevő személyekben kiváltott, megszületett érzések megnevezése; a szükségletek felismerése; valamint a kérés megfogalmazása a másik személy vagy önmaguk felé.

A résztvevők közül többen valós konfliktusokat tártak fel, és a megismert módszerekkel közösen kielemezték azokat. A képzés végén tapasztalatként elhangzott, nem könnyű felülemelkedni az indulatokon és érzéseken, de érdemes tudatosan kezelni a konfliktusokat. Ugyancsak többen kihívásként élték meg az értékelésmentes megfigyelést, hiszen a konfliktusokban mindkét fél, már a vita megnyitásakor értékelné a másikat.
A konfliktusok megfelelő kezeléséhez higgadtság és sok gyakorlás szükséges - mondták el végül -, de a kérésekben is meg kell hagyni a lehetőséget a másik félnek, hogy válaszolhasson az igényre igennel vagy nemmel.

A sikeres képzés-hétvégén felbuzdulva a Világiak Irodája a jövőben folytatná a megkezdett téma kidolgozását, illetve további hasznos rokon-képzéseket szervezne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: